Vart ska man resa i oktober 2023? bästa resmålen

Letar du efter ett ställe att åka på semester under månaden oktober på andra sidan av världen? Återupptäck här bästa destinationer för att åka i oktober på på besök i solen från säsongsbetonade medelvärden.

Vart ska man åka?

Topp 30 resmål i oktober

Här är de mest populära destinationerna att besöka i oktober 2023 där vädret alltid är bra för en lyckad semester.
Vart ska man åka i oktober 2023: global destinations karta

Använd den här kartan för att hitta alla destinationer med bra väder i oktober 2023.

Legend: perfekt väder bra acceptabelt


Semester i oktober: vart ska du åka enligt dina önskemål?

Vart ska man åka i oktober för en helg eller en lång vistelse? Det är början på hösten men du kan fortfarande njuta av de vackra dagarna i Medelhavet, sola i Indiska oceanen, gå på ett äventyr i Afrika, upptäcka Nordamerika eller åka till Australien. Vissa destinationer är dock att undvika på grund av ogynnsamma väderförhållanden, till exempel Kimusu i Kenya, Hawaii, Patagonia i Argentina och La Paz i Bolivia.

Vart ska man åka i oktober för att njuta av sol och strandhäng?

Mildheten och värmen i Medelhavsklimatet fortsätter i oktober på Cypern där förhållandena är perfekta för att njuta av de vackra stränderna på östkusten, till exempel stranden i Pernera eller den i Fig Tree Bay. Grekland förblir lika idylliskt särskilt eftersom det inte är fullt med folk under den här perioden. Du kan åka till Kreta, ön Korfu, ön Hydra, Mykonos eller Rhodos. Spanien framstår som en avkopplande destination för dig som vill njuta av drömstränder långt bort från folkmassorna. Rosas-stranden på Costa Brava, stränderna i Alicante och stranden i Zahara i Andalusien är idylliska platser där du kan koppla av i lugn och ro.

Små hörn av paradis väntar dig också på Balearerna som präglas av ett idealiskt klimat i oktober. Stranden i Ses Illetes i Formentera är värd en omväg för den vita sanden blandat med rosa koraller och turkost vatten så långt ögat kan nå. Vidare erbjuder Kanarieöarna behagliga temperaturer med en närvarande sol. Vare sig du är i Lanzarote, Teneriffa, Fuerteventura eller annat, utlovar denna skärgård med exceptionell charm en oförglömlig vistelse.

I Portugal och Italien verkar hösten fortfarande långt borta och den låga turistsäsongen ger dig möjlighet att vara i fred stränderna. Och om du föredrar att stanna i Frankrike så bör du åka till Korsika fantastiska stränder på ön som Palombaggia, Ostriconi och Saleccia. För dem som vill åka långt bort så är Egypten, Israel, Jordanien, Australien, Nya Kaledonien och Franska Polynesien intressanta destinationer.

Sightseeing och kultur i oktober: Vart ska du åka?

Början av hösten är en av de bästa årstiderna för att upptäcka Europas underverk, utforska de historiska städerna och besöka museerna. Och om du inte vet vart du ska åka i oktober, varför inte åka till Albanien? Från Korçë till Tirana är klimatet bra i hela landet. Förutom stränderna har Cypern också fantastiska skatter såsom det arkeologiska museet och det bysantinska konstmuseet i Nicosia. Dubrovnik, Kroatiens pärla, har också ett särskilt milt klimat och är väl värt ett besök för den gamla stan. I Spanien finns dessutom otaliga möjligheter tillgängliga: du kan besöka Madrid, Barcelona, Malaga, Sevilla, Valencia, osv.

Med sitt ideala klimat i de flesta delarna av landet, både på fastlandet och på öarna, är Grekland en av de bästa destinationerna för en kulturell resa i oktober. Detta är ett utmärkt tillfälle för att upptäcka Akropolis i Aten, utforska Palace of Knossos på Kreta, besöka Arkeologiska museet i Thessaloniki ... För en avkopplande helg full av upptäckter så är den portugisiska huvudstaden Lissabon mycket intressant, liksom staden Porto som är känd för sitt vin. De som föredrar den italienska charmen och dolce vita kommer bör åka till den södra delen av landet, från Neapel till Sicilien.

Väderförhållandena är också idealiska för resor till Mellanöstern. Du har valet mellan Egypten, Israel och Palestina, Iran, Saudiarabien ... Eller varför inte Turkiet? Landet har ett exceptionellt arv vilket framgår med Topkapi-palatset, Hagia Sophia och Pamukkale Cotton Castle. Klimatet är återigen gynnsamt i Asien vilket erbjuder möjligheten att besöka Taj Mahal i Indien, resa till Kathmandu i Nepal eller att meditera på Bali. I den andra änden av världen kommer Australien att tillfredsställa dina önskningar med storslagna ökenlandskap och städer med många attraktioner som Sydney och Melbourne. Men om du föredrar att stanna i Frankrike så kan du mycket väl följa vinrutterna i Bordeaux, koppla av i Belle-Ile-en-Mer, upptäcka arvet i Chateauroux eller åka till Midi-Pyrénées …

Semester i naturen och vandring i oktober

Äventyr, sensationer, känslor, möten, under ... det är vad vi alltid förväntar oss av en vistelse under naturens tecken. Den afrikanska kontinenten har mycket att erbjuda sina besökare i detta område, med Sydafrika där klimatet är gynnsamt överallt, från Durban till Port Elizabeth. Andra länder kommer att projicera dig till en helt annan värld där människan har lärt sig att leva i harmoni med den omgivande naturen, som Moçambique, Namibia och Tanzania. Utanför Senegals kust ligger Kap Verde som är ett paradis för vandrare med sina platåer, robusta landskap och rika arv. På andra sidan Indiska oceanen är det främst Madagaskar, Mauritius och Reunion Island som lockar uppmärksamhet. Frodiga skogar, vandring i fjällen, vandring i parkerna ... alla ansträngningar kommer att belönas väl.

Närmare Europa erbjuder Marocko ett idealiskt klimat för vandring i Toubkal nationalpark, Ouirgane, Chefchaouen eller Tafraout. Det är detsamma i Tunisien som är ett verkligt paradis för vandring, ridning och kamelturer. På andra sidan Atlanten kommer Mexiko framför allt att passa erfarna vandrare som är vana vid robust terräng och svåra rutter, men med de mest fantastiska utsikterna i världen. Längre söder kommer Argentina fascinera dig med generositeten i sin natur, de berömda Iguazú-fallen och nationalparken Calilegua som är idealisk för vandring. Det är dock bättre att undvika Patagonia och Ushuaia där klimatet är mycket ogynnsamt.

Och vart ska man åka i oktober i Europa för att spendera tid i naturen? Kontinenten erbjuder otaliga möjligheter vid denna tid på året eftersom temperaturen är mild och solen fortfarande närvarande. Till exempel kan du åka till Rumänien för att vandra i Karpaterna, följa Via Algarviana i södra Portugal, gå genom den rosa granitkusten i Bretagne eller korsa Samaria-ravinen på Kreta.

Vart ska man åka för semester med aktiviteter i oktober?

För vissa är semestern en möjlighet att utöva sin favoritsport samtidigt som de har kul för att komma tillbaka till jobbet i bra form. Med detta i åtanke kan oktober månad uppfylla alla önskningar. För att njuta av solen och stranden och titta på undervattenslivet kan du åka till Albanien, Egypten, Tunisien, Israel, Jordanien eller Australien. Cypern är väldigt populär denna månad på grund av dess trevliga klimat och bjuder på många aktiviteter vare sig du reser med familj eller vänner. Mountainbike, golf, dykning, vattensporter, vandring ... en lång lista med aktiviteter väntar dig där. Du kan också frestas av Turkiet där natur och äventyr går ihop vare sig det är i nationalparker, vid kusten eller i Kappadokien. Kajakpaddling, ridning, vandring, paddla kanot, skärmflygning ... allt är är möjligt!

Frestas du mer av Asien för din semester i oktober? Åk till Bali som är den enda regionen i Indonesien som har ett gynnsamt klimat den här säsongen. Du kan dyka, surfa, forsränning och vandra. På Bahamas kan du utöva sport på olika sätt, från golffiske till vattensporter. Kuba, Australien, USA, Mexiko och Peru är andra alternativ för dem som vill åka långt.

Vart ska man åka med familjen i oktober?

Det blir svalare på Disneyland och Parc Astérix. Det är därför bättre att åka söderut för att njuta av en sista tid av solen och värmen: Nice, Avignon, Marseille ... Klimatet är också gynnsamt för en familjetur till Marocko bara tre timmars flygning från Frankrike. Kap Marrakech, Essaouira eller Casablanca är också intressanta! Även i Maghreb är Tunisien perfekt för några dagars resa med barn särskilt eftersom hotellen är billiga under denna lågsäsong. Egypten kommer också att förföra unga och gamla och erbjuder ett bra sätt att upptäcka historien genom att till exempel rida dromedar. Upptäck de många pyramiderna, besök de arkeologiska museerna, åk på Nile-kryssning osv. I Jordanien kommer de äventyrslystna att erövras av arvets rikedom och landskapets skönhet, för att bara nämna Petra, ruinerna av Jerash och Döda havet.

En familjeresa till Turkiet är helt enkelt oförglömligt! Inte bara värderar turkarna deras tradition för gästfrihet utan landet skiljer sig också när det kommer till gastronomi och inträde till vissa platser och monument är gratis upp till 12 år. Australien är också intressant med kängurur, surfing, öppna ytor och otaliga platser att upptäcka med familjen som till exempel Crocodylus Park i Darwin och Taronga Zoo i Sydney. I Karibien finner du det paradisiska landskapet i Dominikanska republiken eller drömmiljö i Bahamas. Och för de som inte vill åka för långt så finns det många europeiska skärgårdarna som bjuder på en utmärkt kompromiss mellan avkoppling och semester med barn. Du kan välja mellan Kanarieöarna, Balearerna, Azorerna eller de grekiska öarna.Vart ska man resa i september
Vart ska man resa i november