När ska man åka till Thailand?

Under året varierar temperaturen i genomsnitt mellan 26 och 34°C (94°F) i Thailand. Det finns två årstider där:

 • den torra säsongen från november till mars, då trevliga temperaturer och mycket solsken råder. Det är den bästa tiden att resa till Thailand.
 • den regniga säsongen från april till oktober, med kraftiga regnskurar och ofta molnigt väder.

Den mest regniga perioden är mellan september och oktober. Det är också tyfonernas tid, så det är bäst att undvika den. Dessutom är temperaturerna mycket höga och svåra att stå ut med för resenärer under april till maj.

Det finns betydande klimatvariationer över hela landet. Norra delen har svalare temperaturer än mellersta och södra delen.

Så, när ska man resa till Thailand? Generellt sett, om du reser från december till mars kommer du att ha bra väder överallt. Dock är detta högsäsong för turister. I Chiang Mai lockar speciellt Lantern Festival i november många resenärer.

För att njuta av din vistelse bör du undvika perioden från maj till oktober, då regnen är rikliga och värmen kvävande. Om du däremot planerar att resa till Thailand för en strandsemester på sommaren (juli-augusti), kan du bege dig till södra Thailand. Öarna i Gulf of Thailand (Koh Tao, Koh Phangan...) är att föredra framför Phuket.

Slutligen, om du planerar en dyksemester i Thailand, är den bästa säsongen mellan november och april i Andamansjön och mellan februari och augusti i Gulf of Thailand.När och vart ska man åka beroende på vädret?

Karta över de bästa tiderna att besöka Thailand
Karta över de bästa tiderna att besöka Thailand ©nar-och-vart.se

Centrala Thailand
Bangkok, Hua Hin, Kanchanaburi...

Januari och December
85°F till 94°F°C
0 till 2 dagar
81°F till 85°F
Februari, Mars, Juni, Juli, Augusti och November
86°F till 101°F°C
0 till 15 dagar
83°F till 86°F
April, Maj, September och Oktober
86°F till 103°F°C
2 till 19 dagar
85°F till 88°F

Nordöstra Thailand (Isan)
Ubon Ratchathani (Isan), Khon Kaen, Nakhon Ratchasima...

Januari, Februari, November och December
79°F till 97°F°C
0 till 5 dagar
Mars, April och Oktober
85°F till 101°F°C
2 till 14 dagar
Maj, Juni, Juli och September
88°F till 99°F°C
9 till 26 dagar
Augusti
88°F till 90°F°C
13 till 27 dagar

Norra thailand
Chiang Mai, Chiang Rai, Pai...

Januari, Februari och December
79°F till 99°F°C
0 till 3 dagar
Mars, April, Oktober och November
85°F till 103°F°C
0 till 19 dagar
Maj, Juni och September
85°F till 101°F°C
5 till 26 dagar
Juli och Augusti
83°F till 92°F°C
11 till 27 dagar

Öster om Thailand
Pattaya, Koh Chang, Chanthaburi...

Januari och December
86°F till 94°F°C
0 till 5 dagar
81°F till 85°F
Februari, Mars, April och November
86°F till 99°F°C
1 till 19 dagar
83°F till 86°F
Maj, Juli och Oktober
85°F till 97°F°C
9 till 24 dagar
86°F till 88°F
Juni, Augusti och September
85°F till 94°F°C
12 till 24 dagar
85°F till 86°F

Phuket
Phuket town, Patong, Rawai...

Januari, Februari och Mars
85°F till 88°F°C
4 till 11 dagar
85°F till 86°F
April, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November och December
85°F till 88°F°C
13 till 22 dagar
85°F till 88°F
Maj
86°F till 88°F°C
21 till 22 dagar
88°F

Södra Thailand
Ko Samui, Krabi - Ao Nang, Koh Phangan...

Januari, Februari och Mars
83°F till 95°F°C
2 till 16 dagar
83°F till 86°F
April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November och December
85°F till 95°F°C
5 till 24 dagar
85°F till 88°F

För att få all information om klimatet och vädret i Thailand för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Thailand i januari Thailand i februari Thailand i mars Thailand i april Thailand i maj Thailand i juni Thailand i juli Thailand i augusti Thailand i september Thailand i oktober Thailand i november Thailand i december


När ska man åka till Thailand listat per stad

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Thailand

Beläget mellan Burma, Laos, Kambodja och Malaysia, Thailand har varma temperaturer året runt. Medeltemperaturen ligger över 20°C (68°F) under dagtid året runt.

Thailands klimat är tropiskt i de flesta regioner. Det är ekvatoriellt nära gränsen till Malaysia (Phuket, Krabi, Koh Lanta), vilket innebär att nederbörden är högre där.

Det finns främst två perioder: den torra säsongen och den fuktiga säsongen, ofta kallad "gröna säsongen". Som vi kommer att se nedan varierar deras rytm beroende på regionen.

När det gäller temperaturer och nederbörd finns det också en märkbar skillnad mellan södra (Phuket, Ko Phi Phi) och norra delen av halvön (Chiang Mai, Chiang Rai).

Även om klimatet är minst acceptabelt året runt i Thailand, bör du undvika månaderna september och oktober för din vistelse i Siamriket. Även om tyfoner är sällsynta i Gulf of Thailand, kan de fortfarande passera!

Thailand: Bateau traditionnel sur la plage de Railay Beach à Krabi

Klimatet i norra Thailand

Klimatet i norra Thailand liknar det i Burma. Generellt sett är vädret i denna region gynnsamt från oktober till april, med behagliga temperaturer och många soliga dagar.

Till skillnad från södra delen av landet är vädret mer varierande i denna region. I norra Thailand kan det vara kallare på vintern och varmare på sommaren.

Till exempel, i städerna Chiang Mai och Chiang Rai, under december och januari, kan temperaturerna snabbt sjunka på kvällen och ibland nå ner till 15°C (59°F) . Å andra sidan är temperaturerna mycket höga från mars till maj, regelbundet överstigande 35°C (95°F) . Denna period bör undvikas för din resa.

Det finns slutligen flera särdrag i denna region:

 • Torrperioden sträcker sig från november till april: det är den idealiska perioden för en vistelse.
 • Kalla perioden från november till februari, med en sval bris, särskilt på natten, är den mest behagliga. Här finns mycket vackra dagar.
 • Regnperioden, från maj till november, har kraftiga nederbörd. Dock är den kortare än i södra delen av landet.

Klimatet i centrala Thailand

Klimatet i centrala Thailand är relativt fuktigt året runt. Dock, i Bangkok specifikt, är den torra perioden, från november till mars, mycket solig.

Under denna period är temperaturerna varma även om de kan sjunka på kvällen. Denna säsong är den mest gynnsamma för att planera en vistelse i huvudstaden.

Den varma säsongen är mellan februari och juni i centrala Thailand. Värmen kombinerat med hög luftfuktighet kan vara besvärande för resenärer.

Därefter är det regnsäsongen som vanligtvis börjar runt juli. Monsunen varar ofta till oktober. Denna period har kraftiga nederbörd och höga temperaturer (i genomsnitt över 33°C (92°F) ).

Klimatet i östra Thailand

Östra Thailand, Isan, är en av de fuktigaste regionerna i landet. Det är faktiskt dessa betydande nederbördar som möjliggör odling av ris och typiska thailändska frukter i denna provins.

Dessutom, den östra kusten av Thailand, mot Pattaya, har ett behagligt väder året runt med ett särskilt trevligt mikroklimat. Solen skiner regelbundet och temperaturerna ligger mellan 26 och 33°C (92°F) .

Dock, under månaderna april till november, är regnskurar och åskväder vanliga i detta område och värmen är påtaglig. Även om regnet huvudsakligen faller på natten, är det bäst att undvika denna period för en vistelse. I november upplever man vanligtvis 15 dagar med regn.

Klimatet i södra Thailand

Klimatvariationerna är betydande mellan sydväst och sydost i Thailand.

Generellt sett anses regnsäsongen vara från april till oktober i väst, och snarare från september till december i öst. Men oavsett vilken del av södra halvön det är, är det värt att notera att det regnar mer där än i norr!

Här är information om olika regioner i södra Thailand:

Klimatet på Siamviken öar

På öarna i Siamviken, som Koh Samui, Koh Tao eller Koh Phangan, är klimatet trevligt året runt, med milda och varma temperaturer, utan att vara kvävande. Det finns tre säsonger:

 • Den varma säsongen från februari till maj
 • Regnsäsongen från maj till oktober, med de kraftigaste regnskurarna i oktober och november.
 • Den så kallade "kalla" säsongen från november till januari.

Ändå, mellan maj och oktober, är det fortfarande möjligt att besöka denna region. Även om regnet faller rikligt är nederbördarna vanligtvis kortvariga och solen tittar snabbt fram.

Dock är den mest populära perioden att besöka Siamviken öarna snarare mellan november och april.

Klimatet i sydvästra Thailand

Öarna i Andamansjön (Koh Phi Phi, Koh Lanta, Phuket) upplever rikliga regn under perioden september till november. Men, från januari, minskar regnskurarna och den torra säsongen tar vid. Solen skiner och klimatet är särskilt behagligt fram till april.

Därefter följer en varm och även regnig period från april till maj.

Som du förstår har denna region, nära Malaysia, mer nederbörd än resten av Thailand. Trots det kan du njuta av stränderna och badorterna mellan regnskurarna under stora delar av året.


Temperaturer och nederbörd i Thailand

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Thailand och månad-för-månad nederbörd för städerna Bangkok, Phuket town, Chanthaburi, Chiang Mai och Chiang Rai, liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Thailand

Ta reda på när det är högsäsong i Thailand (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Thailand

Månader med låg turisttillströmning är: Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober. Besöksfrekvensen är hög i: Januari, Februari, November och December.

 • Extrem lågsäsong i Thailand: Maj, Juni och September.
 • Lågsäsong i Thailand: Mars, April, Juli, Augusti och Oktober.
 • Högsäsong i Thailand: Januari, Februari och November.
 • Extrem högsäsong i Thailand: December.

Diagram: Thailand turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Thailand

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Bangkok är i genomsnitt billigare när du reser i maj (9406 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i februari riskerar du däremot att få betala 6143 SEK mer för ditt flyg till Bangkok.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till ThailandVart ska man åka i Thailand?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Bangkok92°F94°F95°F97°F97°F94°F92°F92°F92°F90°F92°F90°F
Phuket town85°F86°F88°F88°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F86°F85°F
Chanthaburi90°F92°F92°F92°F92°F88°F86°F86°F86°F88°F90°F88°F
Chiang Mai86°F95°F101°F103°F99°F92°F90°F90°F92°F90°F88°F86°F
Chiang Rai86°F94°F99°F103°F99°F92°F88°F88°F90°F90°F88°F85°F
Hua Hin85°F88°F90°F92°F92°F90°F88°F88°F88°F86°F86°F85°F
Kanchanaburi92°F99°F101°F103°F101°F95°F92°F92°F92°F90°F88°F88°F
Khao Sok national Park86°F88°F90°F88°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F
Khon Kaen88°F94°F97°F99°F97°F94°F90°F90°F90°F88°F88°F86°F
Ko Samui83°F83°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F86°F85°F85°F85°F
Koh Chang90°F92°F92°F92°F92°F88°F86°F86°F86°F88°F90°F88°F
Koh Lanta86°F86°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F85°F86°F86°F86°F
Koh Phangan83°F83°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F
Koh Phi Phi85°F86°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F
Koh Tao83°F83°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F
Krabi - Ao Nang88°F92°F94°F92°F90°F88°F86°F88°F86°F88°F88°F88°F
Nakhon Ratchasima88°F95°F99°F99°F97°F94°F90°F90°F90°F88°F86°F86°F
Pattaya88°F88°F90°F92°F90°F88°F86°F86°F86°F86°F88°F86°F
Ubon Ratchathani (Isan)88°F95°F97°F97°F95°F92°F90°F88°F88°F88°F88°F86°F
Patong85°F86°F88°F88°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F86°F85°F

Legend:

perfekt väder

bra väder

acceptabelt väder

dåligt väder

mycket dåligt väder


Om Thailand

Vad kan jag göra i Thailand?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Thailand tillförlitlig?

Klimatdata för Thailand har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Thailand tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Bangkok, Phuket town, Chanthaburi, Chiang Mai, Chiang Rai, Hua Hin, Kanchanaburi, Khao Sok national Park, och 131 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter