När ska man åka till Vietnam?

Den bästa perioden att resa till Vietnam varierar beroende på vilken region man besöker och resenärernas intressen.

Generellt sett anses perioden mellan november och april vara mest gynnsam för att besöka landets södra del. Det är torrperioden: regnet är därför mindre frekvent och temperaturerna är behagliga. Det är även den bästa tiden för att njuta av stränderna. Vietnam har kilometer långt kust mot Sydkinesiska havet och erbjuder fantastiska stränder där man kan koppla av.

Å andra sidan är det bäst att undvika att resa till södra delen av Vietnam under regnperioden som pågår från maj till september. Regnen kan vara kraftiga och översvämningar kan inträffa. Tyfonsäsongen som äger rum mellan juli och september bör också undvikas.

Om du vill upptäcka de fantastiska landskapen i Halongbukten och staden Hanoi i norra delen av landet, bör du välja månaderna september till december. Klimatet är idealiskt med torrt väder och temperaturer mellan 20 och 30°C (86°F) . Dock bör norra delen undvikas mellan januari och mars då temperaturerna är svalare, särskilt på natten. Vädret är även mycket molnigt under denna period.

I mellersta delen av landet är klimatet generellt sett mer regnigt, särskilt i staden Hoi An. För att njuta av ett trevligt väder i denna region är det bäst att resa mellan februari och april. De omgivande stränderna är särskilt inbjudande under denna säsong.

Överlag är den bästa perioden att resa från norr till söder i landet mellan mars och april. Klimatet är gynnsamt över hela landet med torrt och soligt väder.

Att resa till Vietnam innebär också att ta del av de många lokala festligheterna som inte alltid äger rum under torrperioden. Varje år kommer tusentals turister för att delta i firandet av det vietnamesiska nyåret i februari.

Slutligen, om du undrar när du bör resa till Vietnam för att undvika turistträngsel, vet att det är fullt möjligt att planera en resa under regnperioden. Vädret förblir relativt bra under denna period.När och vart ska man åka beroende på vädret?

Karta över de bästa tiderna att besöka Vietnam
Karta över de bästa tiderna att besöka Vietnam ©nar-och-vart.se

Nordvietnam
Hanoi, Sapa (Norra Vietnam), Halong Bay...

April, Oktober, November och December
61°F till 90°F°C
1 till 10 dagar
72°F till 83°F
Januari, Februari, Mars, Maj och September
61°F till 95°F°C
0 till 18 dagar
68°F till 86°F
Juni, Juli och Augusti
79°F till 99°F°C
7 till 27 dagar
85°F till 88°F

Sydvietnam
Ho Chi Minh-City, Phu Quoc island (Koh Trol), Mekong Delta...

Januari
79°F till 92°F°C
1 till 5 dagar
77°F till 83°F
Februari, Mars, April, November och December
79°F till 97°F°C
0 till 18 dagar
79°F till 86°F
Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
85°F till 95°F°C
10 till 27 dagar
85°F till 88°F

Vietnams centrala berg
Dalat, Buon Ma Thuot, Pleiku...

Januari, Februari, Mars, November och December
76°F till 97°F°C
1 till 13 dagar
April
85°F till 95°F°C
10 till 19 dagar
Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
77°F till 94°F°C
14 till 28 dagar

Vietnams centrala kust
Hoi An, Nha Trang, Vinh...

Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli och Augusti
76°F till 95°F°C
0 till 17 dagar
74°F till 86°F
September
86°F till 90°F°C
11 till 16 dagar
85°F
Januari, Oktober, November och December
70°F till 88°F°C
1 till 19 dagar
76°F till 85°F

För att få all information om klimatet och vädret i Vietnam för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Vietnam i januari Vietnam i februari Vietnam i mars Vietnam i april Vietnam i maj Vietnam i juni Vietnam i juli Vietnam i augusti Vietnam i september Vietnam i oktober Vietnam i november Vietnam i december


När ska man åka till Vietnam listat per stad

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Vietnam

Gränsande till Kina, Laos och Kambodja, Vietnam, liksom många länder i Sydostasien, har ett varmt och fuktigt klimat över större delen av landet.

Faktum är att Vietnam har ett tropiskt klimat i söder och subtropiskt i norr. Det påverkas av olika monsuner. I slätterna är luftfuktigheten ofta hög, medan klimatet i bergen, som Sapa och Dong Van, är mildare och torrare.

Klimatet i Vietnam präglas av växlingen mellan två årstider:

  • en torr och solig säsong, som inträffar oftast på vintern
  • en fuktig säsong, där temperaturerna är högre, på sommaren

Självklart är den torra säsongen föredragen för att resa till Vietnam. Men även om den fuktiga säsongen ofta skrämmer bort turister, är det fullt möjligt att besöka Vietnam under denna period.

Faktum är att regnet faller inte hela dagen under regnperioden (eller monsunen) i Vietnam. Nederbörden kommer oftast på eftermiddagen eller natten, i form av skurar. Det gör det möjligt att ändå göra turistbesök och utomhusaktiviteter. Dessutom ger dessa regnskurar en särskilt uppskattad svalka.

Vietnam: La baie d’Halong

Vädret i Vietnam varierar mycket från en region till en annan. Låt oss titta på dessa klimatvariationer, region för region.

Klimat i norra Vietnam

Klimatet i Vietnam, i norr, som i Hanoi eller Halongbukten, drar nytta av vad som kallas ”vietnamesiska vintern”.

Denna period, som sträcker sig från november till början av maj, har ett svalare väder med temperaturer mellan 20 och 30°C (86°F) på dagen, vilka kan sjunka ytterligare under natten. Dock är vädret vanligtvis grått och regnigt i detta område, vilket gör vädret ganska trist. Ett fint regn kan falla kontinuerligt vilket inte är särskilt trevligt för besökare och fotografer.

Månaderna november och december, då nederbörden är lägst, är att föredra.

Dessutom, i nordväst, i de bergiga regionerna, är klimatet behagligare, med högre temperaturer och mindre regn.

Sommarperioden sträcker sig från maj till september. Det motsvarar regntiden med 15 regndagar eller fler per månad. Nederbörden är mycket hög i juni, juli och augusti. Å andra sidan är det den varmaste perioden med temperaturer ofta över 30°C (86°F) på dagen. Luftfuktigheten och den konstanta värmen gör att luften känns fuktig. Under denna period kan särskilt kraftiga tyfoner nå kusten och orsaka skador.

Klimat i centrala Vietnam

Centrala Vietnam är lika fuktigt som resten av landet, men nederbörden är ännu högre mellan november och slutet av januari. Faktum är att regntiden är förskjuten jämfört med norra delen.

Denna region är också föremål för en sommarmonsun som pågår mellan maj och november. Det är under denna period som temperaturerna är som högst, särskilt mellan maj och augusti, då kvicksilvret ofta når över 30°C (86°F) i denna del av Vietnam. På högplatåerna kan man ändå njuta av behagligare temperaturer än vid kusten.

Var försiktig med tyfoner som kan bildas mellan september och oktober, vid tiden för monsunförändringar. Staden Hue drabbas särskilt mycket av översvämningar under denna tid på året.

Så den bästa perioden att besöka denna region är främst mellan februari och maj. Det är den torraste och soligaste säsongen och temperaturerna är milda.

Slutligen är det i denna del av landet som man hittar staden som anses vara den mest behagliga i Vietnam när det gäller väder. Faktum är att Nha Trang har ett särskilt behagligt mikroklimat med mycket sol och höga temperaturer. Klimatet är gynnsamt från januari till september.

Klimat i södra Vietnam

Södra Vietnam, vid Ho Chi Minh-staden eller ön Phu Quoc, har en torr och solig period mellan november och april. Den torraste månaden är februari. Dessutom, med genomsnittstemperaturer mellan 30 och 36°C (97°F) , är de varmaste månaderna på året mars och april. Denna värmevåg förutspår den fuktiga säsongen…

Faktum är att regnsäsongen varar från maj till september. Den kännetecknas av en ökning av nederbörden som når sin höjdpunkt i juli. Sommaren är således en period att undvika om du planerar en vistelse i södra Vietnam. Phu Quoc-ön till exempel blir opraktisk på grund av de kraftiga regnen under denna period.

Slutligen måste man vara uppmärksam på Mekongflodens översvämningar som kan vara ganska betydande i augusti och september.


Temperaturer och nederbörd i Vietnam

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Vietnam och månad-för-månad nederbörd för städerna Hanoi, Dalat, Halong Bay, Ho Chi Minh-City och Hoi An, liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Vietnam

Ta reda på när det är högsäsong i Vietnam (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Vietnam

Månader med låg turisttillströmning är: Mars, April, Maj, Juni, September, Oktober och November. Besöksfrekvensen är hög i: Januari, Februari, Juli, Augusti och December.

  • Extrem lågsäsong i Vietnam: Maj, Juni, September och Oktober.
  • Lågsäsong i Vietnam: Mars, April och November.
  • Högsäsong i Vietnam: Januari, Februari och Juli.
  • Extrem högsäsong i Vietnam: Augusti och December.

Diagram: Vietnam turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Vietnam

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Ho Chi Minh-City är i genomsnitt billigare när du reser i maj (8671 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i augusti riskerar du däremot att få betala 4764 SEK mer för ditt flyg till Ho Chi Minh-City.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till VietnamVart ska man åka i Vietnam?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Hanoi72°F77°F83°F88°F95°F99°F95°F94°F92°F86°F83°F74°F
Dalat76°F79°F85°F85°F85°F81°F79°F79°F79°F77°F77°F76°F
Halong Bay68°F72°F76°F81°F86°F90°F90°F90°F88°F83°F77°F70°F
Ho Chi Minh-City92°F95°F97°F97°F95°F92°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F
Hoi An74°F77°F83°F86°F90°F92°F90°F90°F88°F83°F79°F76°F
Nha Trang79°F81°F85°F86°F90°F90°F90°F90°F88°F85°F83°F79°F
Phu Quoc island (Koh Trol)85°F85°F86°F86°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F86°F85°F
Sapa (Norra Vietnam)72°F76°F81°F85°F86°F85°F83°F83°F83°F79°F77°F72°F
Vinh70°F76°F81°F86°F94°F95°F94°F92°F90°F83°F79°F72°F
Buon Ma Thuot83°F90°F95°F95°F94°F88°F86°F86°F86°F86°F85°F83°F
Da Nang74°F77°F83°F86°F90°F92°F90°F90°F88°F83°F79°F76°F
Huế76°F79°F85°F88°F94°F95°F94°F92°F90°F85°F81°F76°F
Mekong Delta88°F94°F97°F95°F94°F92°F90°F92°F90°F90°F90°F88°F
Phan Thiet86°F88°F92°F92°F94°F92°F90°F90°F90°F88°F88°F88°F
A Pa Chai70°F77°F83°F86°F86°F81°F81°F83°F83°F79°F76°F70°F
Bac Ha67°F76°F83°F88°F90°F88°F86°F86°F85°F79°F76°F68°F
Bai Lang (Cham islands)74°F77°F83°F86°F90°F92°F90°F90°F88°F83°F79°F76°F
Bãi Xép Beach (An Chấn)77°F79°F85°F88°F92°F92°F90°F90°F88°F85°F83°F79°F
Cat Ba island67°F70°F74°F79°F85°F88°F88°F88°F86°F83°F77°F70°F
Cat Tien National Park92°F95°F97°F95°F94°F90°F88°F88°F88°F88°F90°F90°F

Legend:

perfekt väder

bra väder

acceptabelt väder

dåligt väder

mycket dåligt väder


Om Vietnam

Vad kan jag göra i Vietnam?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Vietnam tillförlitlig?

Klimatdata för Vietnam har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Vietnam tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Hanoi, Dalat, Halong Bay, Ho Chi Minh-City, Hoi An, Nha Trang, Phu Quoc island (Koh Trol), Sapa (Norra Vietnam), och 68 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter