När ska man åka till Spanien?

Generellt sett sträcker sig den bästa perioden att resa till Spanien från april till november, eftersom väderförhållandena kommer att vara idealiska över hela landet och gynnsamma för att göra vackra upptäckter. Det kan dock finnas vissa regionala skillnader:

 • För en vistelse i Andalusien, bör du veta att klimatet är gynnsamt från mars till december. Regionen ligger i södra delen av landet, vilket innebär högre temperaturer och mindre nederbörd. Dock är juli och augusti särskilt heta. Om du är känslig för värme är sommaren inte nödvändigtvis den bästa tiden att åka, om du inte vill ha en ren sol- och badsemester. Dessutom är det högsäsong för turism, vilket kan vara trångt om du inte gillar folksamlingar.
 • Området kring Madrid är också mycket varmt och populärt i juli-augusti. Om du vill ha lugn och ett mildare klimat, välj en mindre trång månad som juni eller september.
 • Längs Atlantkusten och mot Bilbao eller Santander är regnet ofta närvarande och den bästa säsongen är kortare, från maj till oktober. Det är framför allt på sommaren, från juli till september, som temperaturen tillåter att njuta fullt ut av regionen, med badpauser på stranden och vandringar i inlandet.
 • I norr, särskilt mot Pyrenéerna, samt i mellersta delen, kan kylan fortfarande vara bitande på våren och i slutet av hösten. Välj därför perioden från maj till oktober.
 • Kanarieöarna å andra sidan är en resa möjlig året runt. Det är inte för inte som de kallas "de eviga vårens öar"!
 • Över hela landet är det bra att veta vad man kan förvänta sig under påskveckan: visst är det en extraordinär tradition att se, men alla hotell är fullbokade månader i förväg, det är verkligen mycket folk och priserna är höga.

När ska man resa till Spanien? För att sammanfatta kan man säga att de bästa tidpunkterna för att resa genom flera regioner är mellanårstiderna: våren (maj-juni) och hösten (september-oktober). På sommaren, från juli till september, är det bäst att välja den norra delen, som är svalare och mindre trång, medan det på vintern, mellan december och mars, är fullt möjligt att vistas i den yttersta södern, till exempel genom att göra rundturen Sevilla-Córdoba-Granada.När och vart ska man åka beroende på vädret?

Andalusien
Sevilla, Malaga, Granada...

Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
67°F till 103°F°C
0 till 6 dagar
67°F till 79°F
Mars, April, November och December
52°F till 74°F°C
1 till 7 dagar
59°F till 68°F
Januari och Februari
49°F till 65°F°C
1 till 7 dagar
59°F till 63°F

Balearerna
Menorca, Ibiza, Mallorca...

Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
74°F till 83°F°C
0 till 5 dagar
74°F till 81°F
April, Maj, November och December
61°F till 70°F°C
1 till 6 dagar
61°F till 70°F
Januari, Februari och Mars
58°F till 61°F°C
1 till 4 dagar
58°F till 59°F

Baskien
Bilbao, San Sebastian, Zarautz...

Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
65°F till 77°F°C
4 till 10 dagar
63°F till 72°F
Mars, April och November
56°F till 61°F°C
7 till 11 dagar
56°F till 63°F
Januari, Februari och December
52°F till 56°F°C
8 till 11 dagar
56°F till 59°F

Central
Madrid, Salamanca, Cáceres...

Juni, Juli, Augusti och September
72°F till 97°F°C
0 till 8 dagar
Maj och Oktober
63°F till 79°F°C
2 till 7 dagar
April och November
50°F till 70°F°C
2 till 9 dagar
Januari, Februari, Mars och December
45°F till 65°F°C
2 till 9 dagar

Galicia
Vigo, Santiago de Compostela, A Coruña...

Juli, Augusti och September
70°F till 85°F°C
2 till 3 dagar
65°F till 68°F
Maj, Juni och Oktober
63°F till 77°F°C
4 till 9 dagar
59°F till 65°F
Januari, Februari, Mars, April, November och December
50°F till 65°F°C
7 till 13 dagar
56°F till 63°F

Kanarieöarna
Gomera, El Hierro, Gran Canaria...

Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November och December
68°F till 79°F°C
0 till 2 dagar
68°F till 76°F
Januari, Februari, Mars och April
67°F till 70°F°C
0 till 1 dagar
67°F till 70°F

Katalonien
Barcelona, Salou, Lloret de Mar...

Juni, Juli och Augusti
63°F till 94°F°C
1 till 12 dagar
68°F till 79°F
April, Maj, September, Oktober och November
45°F till 85°F°C
2 till 12 dagar
59°F till 77°F
Januari, Februari, Mars och December
38°F till 65°F°C
1 till 8 dagar
56°F till 61°F

Nordväst (Kantabrien och Asturien)
Santander, Gijon, Llanes...

Augusti och September
70°F till 77°F°C
2 till 3 dagar
68°F till 72°F
Maj, Juni, Juli och Oktober
61°F till 76°F°C
2 till 9 dagar
61°F till 70°F
Mars, April, November och December
54°F till 61°F°C
4 till 10 dagar
56°F till 63°F
Januari och Februari
52°F till 56°F°C
7 till 11 dagar
56°F till 58°F

Norra (Navarra, Aragon, La Rioja)
Zaragoza, Pamplona, Bardenas Reales...

Juli och Augusti
68°F till 92°F°C
1 till 10 dagar
Maj, Juni, September och Oktober
54°F till 85°F°C
1 till 12 dagar
April
49°F till 68°F°C
4 till 11 dagar
Januari, Februari, Mars, November och December
38°F till 63°F°C
1 till 9 dagar

Östkust
Valencia, Alicante, Benidorm...

Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
68°F till 94°F°C
0 till 4 dagar
67°F till 81°F
Mars, April, November och December
59°F till 72°F°C
1 till 4 dagar
58°F till 68°F
Januari och Februari
56°F till 65°F°C
0 till 3 dagar
58°F till 59°F

För att få all information om klimatet och vädret i Spanien för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Spanien i januari Spanien i februari Spanien i mars Spanien i april Spanien i maj Spanien i juni Spanien i juli Spanien i augusti Spanien i september Spanien i oktober Spanien i november Spanien i december


När ska man åka till Spanien listat per stad

Chargement en cours
Andalusien Andalusien Balearerna Balearerna Baskien Baskien Central Central Galicia Galicia Kanarieöarna Kanarieöarna Katalonien Katalonien Nordväst (Kantabrien och Asturien) Nordväst (Kantabrien och Asturien) Norra (Navarra, Aragon, La Rioja) Norra (Navarra, Aragon, La Rioja) Östkust Östkust

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Spanien

Beläget i södra Europa, njuter Spanien av generellt soligt väder och trevligt väder större delen av året. Närvaron av Medelhavet och Atlanten, samt dess många berg (det är det näst mest bergiga landet på kontinenten) har en stor inverkan på väderförhållandena.

Således har Spaniens klimat 4 huvudtyper:

 • Ett varmt medelhavsklimat som återfinns runt Madrid och i en del av landets centrum, i Andalusien, Katalonien, Valencia-regionen och på Balearerna.
 • Ett tempererat havsklimat råder över en stor del av norr: från Pamplona till Santander via Bilbao.
 • Ett tempererat medelhavsklimat finns i större delen av områdena längs den portugisiska gränsen: runt Salamanca, i Galicien och Asturierna. Det återfinns även på Kanarieöarna, på ön Teneriffa.
 • Ett torrt och kallt stäppklimat finns mycket lokalt, till exempel i Alicante, Almeria, Zaragoza eller Gran Canaria.

Spanien: La place d'Espagne de Séville

Klimat i Centrala Spanien

Vädret i centrala Spanien, särskilt på det kastilianska höglandet, präglas av extrema temperaturer och tydligt markerade årstider:

 • Sommrarna är heta: från juni till slutet av augusti är genomsnittstemperaturen mellan 30 och 35°C (95°F) beroende på plats, men det är inte ovanligt att termometern stiger över 40°C (104°F) i Madrid, Toledo, Mérida eller Badajoz. Säsongen präglas också av kraftiga åskväder, men resten av tiden är atmosfären mycket torr.
 • Hösten innebär snabbt fallande temperaturer: medan det fortfarande är mellan 26°C (79°F) och 30°C (86°F) i slutet av september, sjunker temperaturen gradvis i oktober för att nå maxtemperaturer mellan 13 och 16°C (61°F) i november. I Salamanca eller Burgos är det cirka 5°C (41°F) på natten vid denna tidpunkt.
 • Vintrarna är stränga: december och januari är de kallaste månaderna på året med dagstemperaturer som varierar mellan 7 och 12°C (54°F) och nattliga temperaturer mellan 1 och 5°C (41°F) . Snön är närvarande, särskilt i Soria, Salamanca och Burgos.
 • Våren är kort, från början av mars till maj. Det är den fuktigaste perioden på året, även om risken för regn är ganska låg. I Soria och Salamanca är det inte ovanligt att se snö i början av säsongen.

Klimat i norra Spanien (Navarra, Aragonien, La Rioja)

Den bästa perioden att utforska denna del av Spanien är mellan maj och september. Vädret är behagligt: det är mildt i Pyrenéerna, runt 20°C (68°F) i Aneto i juli och augusti, medan temperaturerna förblir rimliga på andra platser. Till exempel 24°C (76°F) i Pamplona i juni, 28°C (83°F) i öknen Bardenas i augusti, 33°C (92°F) i Zaragoza i juli, eller 27°C (81°F) i Huesca i september.

Även under sommarens hetaste period är det sällan temperaturen överstiger 35°C (95°F) . I bergen kan det förekomma åskväder, och regnskurar är inte uteslutna på slätten. De mest regniga månaderna är maj och juni.

Från november till mars, eller till och med april, är det kallt och luften är fuktig. I Pyrenéerna når termometern mellan 3 och 7°C (45°F) och snön är närvarande. Längre söderut varierar temperaturerna mellan 9 och 12°C (54°F) som mest under dagen. Januari är den kallaste månaden och regnet är närvarande med jämna mellanrum under hela perioden.

Klimat längs Atlantkusten (Galicien, Asturien, Kantabrien och Baskien)

Den atlantiska kusten påverkas särskilt av Golfströmmen, vilket ger ett mildt men fuktigt klimat oavsett säsong.

För att besöka regionen under bra förhållanden, föredra månaderna mellan maj och oktober, helst mellan juli och september för att ha temperaturer som passar för utomhusaktiviteter. Då är det mellan 24 och 29°C (85°F) , Galicien är den varmaste regionen tack vare sitt medelhavsklimat. På landsbygden kan temperaturen dock stiga mer: cirka 35°C (95°F) nära Santiago de Compostela.

För att bada på sommaren är det bäst att åka till den spanska Baskien, Asturien och Kantabrien där havsvattnet i genomsnitt är 21°C (70°F) . I Galicien når det sällan över 19°C (67°F) .

Mellanårstiderna (vår och höst) är regniga och temperaturerna kan vara lite svala. I april eller november är det till exempel i genomsnitt 15°C (59°F) på dagen i Vigo, Bilbao eller Santander, och cirka 10°C (50°F) på natten, vilket gör middagar utomhus ganska komplicerade.

Under vintern förblir de säsongsmässiga normala temperaturerna milda eftersom det är cirka 12-13°C på dagen i hela regionen. Däremot är nederbörden frekvent och även om solen tittar fram är luften fuktig, särskilt nära havet, och det är ofta dimmigt.

Klimat i Andalusien

Framför allt medelhavsklimatet i Andalusien erbjuder mycket milda vintrar vid kusten och i slätten, idylliska mellanårstider och heta somrar. Här är vad du kan förvänta dig:

 • Sommaren är lång i Andalusien, vanligtvis mellan början av maj och slutet av oktober. I juli och augusti är det cirka 38°C (101°F) , men termometern stiger regelbundet över 40°C (104°F) . Det enda sättet att svalka sig är att gå till havet som är cirka 23°C (74°F) . Under de andra månaderna är det mer rimligt: cirka 29°C (85°F) i maj eller oktober och 33°C (92°F) i juni och september. Nederbörden är nästan obefintlig under denna säsong, vilket ger ganska torra landskap.
 • Mellanårstiderna (mars, april och november) gör det möjligt att njuta fullt ut av regionen utan att lida av värmen. Det är mellan 20 och 23°C (74°F) i Sevilla, men luften är lite svalare i Granada och Cadiz, mellan 15 och 18°C (65°F) . I Marbella eller Almeria, liksom på hela Costa del Sol, är det mellan 18 och 20°C (68°F) .
 • Vintern förblir mycket trevlig vid kusten, till exempel är det i genomsnitt 16°C (61°F) i Malaga i januari-februari, liksom i Sevilla. Å andra sidan är temperaturerna svalare ju högre upp man kommer: i Granada är det mellan 12 och 14°C (58°F) från december till februari. I Sierra Nevada, vars topp når nästan 3500 meter, är snön närvarande, till glädje för skidåkare!

Klimat i Katalonien och på östkusten

Vädret i Katalonien är särskilt trevligt från april till november, men en vistelse under vintersäsongen är inte att utesluta:

 • Under mellanårstiderna (april, maj, oktober och november) varierar temperaturen mellan 18 och 23°C (74°F) , antingen i Barcelona eller i Tarragona. Å andra sidan kan regnet vara närvarande, även om solen snabbt kommer tillbaka.
 • På sommaren, från juni till augusti, är temperaturerna sommarlika, men inte för varma. Det är 30 till 34°C (94°F) vid kusten och en härlig havsbris som underbart svalkar Costa Blanca. På landsbygden, utan vind, stiger temperaturen mer.
 • Under vintern, från december till mars, förblir temperaturerna milda med genomsnitt mellan 14 och 18°C (65°F) , men nätterna kan vara kalla, med minsta temperaturer nära 3°C (38°F) och mycket fuktighet.

På östkusten av Spanien, mellan Valencia och Alicante, är klimatet varmare: räkna med 2-3°C mer än i Katalonien. På väg söderut blir vädret mer torrt, regnen är därför mer sällsynta och luften torr. Till exempel är det i genomsnitt 18°C (65°F) i december, 22°C (72°F) i april och 34°C (94°F) i juli-augusti.

Klimat på öarna

Kanarieöarna

Kanarieöarna är kända för sin milda luft, vilket ger ett behagligt klimat och en låg temperaturvariation under hela året. På vintern, mellan januari och april, är genomsnittstemperaturen 19°C (67°F) , medan resten av tiden varierar temperaturen mellan 20 och 24°C (76°F) som mest under sommaren. I bergen, på över 1900 meters höjd, är det dock inte ovanligt att se frost och snö.

Var dock uppmärksam på detta rykte, eftersom det inte tar hänsyn till klimatförändringarna som passadvindarna medför, vilket ändrar allt på ett ögonblick. Dessutom finns det olika mikroklimat på öarna, delvis på grund av terrängen.

Balearerna

De flesta av Balearerna, en liten spansk ögrupp utanför den östra kusten, har ett varmt och torrt medelhavsklimat, med ganska milda vintrar. Observera dock att det regnar mycket mindre på Ibiza, Formentera och södra delen av Mallorca än på andra platser i ögruppen.

När det gäller temperaturer är de liknande de i Katalonien, med en stark exponering för dominerande vindar.


Temperaturer och nederbörd i Spanien

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Spanien och månad-för-månad nederbörd för städerna Madrid, Mallorca, Tenerife, Alicante och Barcelona, liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Spanien

Ta reda på när det är högsäsong i Spanien (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Spanien

Månader med låg turisttillströmning är: Januari, Februari, Mars, April, November och December. Besöksfrekvensen är hög i: Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober.

 • Extrem lågsäsong i Spanien: Januari, Februari, Mars, November och December.
 • Lågsäsong i Spanien: April.
 • Högsäsong i Spanien: Maj, Juni, September och Oktober.
 • Extrem högsäsong i Spanien: Juli och Augusti.

Diagram: Spanien turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Spanien

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Malaga är i genomsnitt billigare när du reser i januari (1387 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i juli riskerar du däremot att få betala 2210 SEK mer för ditt flyg till Malaga.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till SpanienVart ska man åka i Spanien?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Madrid52°F56°F61°F67°F76°F86°F94°F94°F85°F74°F59°F54°F
Mallorca58°F58°F59°F65°F70°F77°F83°F83°F79°F74°F67°F61°F
Tenerife67°F67°F67°F67°F68°F72°F74°F76°F76°F76°F72°F68°F
Alicante59°F61°F63°F67°F74°F81°F86°F86°F81°F76°F67°F61°F
Barcelona58°F58°F61°F65°F72°F79°F85°F85°F79°F72°F65°F59°F
Bilbao54°F56°F58°F61°F65°F72°F76°F77°F76°F70°F61°F56°F
Granada54°F56°F59°F65°F74°F83°F90°F90°F81°F74°F61°F58°F
Lloret de Mar56°F58°F59°F63°F68°F76°F81°F83°F77°F72°F63°F58°F
Malaga61°F61°F63°F67°F74°F79°F86°F86°F81°F76°F67°F63°F
Salou54°F56°F59°F63°F70°F77°F81°F83°F77°F70°F61°F56°F
Sevilla61°F65°F68°F74°F85°F94°F101°F103°F92°F83°F68°F63°F
Valencia61°F63°F65°F70°F76°F85°F88°F88°F85°F77°F68°F63°F
Ibiza59°F59°F61°F63°F68°F76°F81°F83°F79°F74°F67°F63°F
Menorca58°F58°F59°F63°F68°F76°F81°F83°F79°F74°F67°F61°F
Fuerteventura68°F67°F68°F70°F72°F74°F77°F77°F77°F77°F72°F70°F
Gran Canaria68°F68°F68°F70°F72°F74°F77°F79°F77°F77°F74°F70°F
A Coruña56°F56°F58°F59°F63°F67°F70°F72°F72°F67°F59°F58°F
Almeria61°F61°F65°F68°F76°F81°F88°F88°F83°F76°F67°F63°F
Bardenas Reales49°F50°F56°F61°F67°F76°F81°F83°F76°F67°F56°F50°F
Benidorm59°F59°F61°F65°F70°F77°F83°F83°F79°F74°F67°F61°F

Legend:

perfekt väder

bra väder

acceptabelt väder

dåligt väder

mycket dåligt väder


Om Spanien

Vad kan jag göra i Spanien?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Spanien tillförlitlig?

Klimatdata för Spanien har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Spanien tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Madrid, Mallorca, Tenerife, Alicante, Barcelona, Bilbao, Granada, Lloret de Mar, och 147 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter