När ska man åka till Portugal?

Den bästa tiden att resa till Portugal är mellan mars och december. Dock är det mellan april och oktober som förhållandena är mest gynnsamma för att utforska hela den portugisiska terrängen.

Liksom hos sin spanska granne upplever Portugal klimatmässiga skillnader mellan norr och söder, förstärkta av närvaron av Atlanten som ger mildhet, men också mycket fuktighet, särskilt under vinterperioden. Generellt sett, ju längre söderut i landet man kommer, desto längre och varmare är den vackra säsongen. Så i Algarve är vädret nästan perfekt året runt och de mest djärva kan till och med bada där redan i april, när vattentemperaturen närmar sig 20°C (68°F) .

I juli och augusti är det högsäsong för turism: semesterfirare strömmar från hela Europa för att njuta av värmen. Flyg och boenden är dyrare, men det är då vädret är mest gynnsamt och alla förutsättningar är uppfyllda för att njuta av stranden längs landets nästan 900 km långa kust.

När är det bäst att resa till Portugal för att vandra? Oavsett om det är i bergen med paradisiska floder i nationalparken Peneda-Gerês i norr, eller på stigar med fantastiska utsikter i Algarve i söder, är Portugal ett verkligt paradis för vandrare mellan maj och november. På sommaren, mellan juli och september, kan värmen vara en hämsko, då rekommenderas det att starta tidigt på morgonen och föredra skuggiga områden i skogarna. Resten av tiden är temperaturen perfekt för att njuta utan att lida och naturens färger är underbara på våren och hösten.

Om du är en surf-entusiast är det bäst att åka till Portugal mellan september och april, när vinden från Atlanten bildar vackra vågor. Faktum är att vintern, även om den är mindre populär, också är ett bra alternativ för en citytrip. I Lissabon till exempel vandrar några turister i sökandet efter lugn på gatorna och upptäcker de arkitektoniska lämningarna från stadens glansfyllda förflutna.



När och vart ska man åka beroende på vädret?

Alentejo
Sines, Evora, Beja...

Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
70°F till 97°F°C
0 till 5 dagar
65°F till 70°F
April och November
59°F till 70°F°C
2 till 6 dagar
63°F till 67°F
Januari, Februari, Mars och December
54°F till 67°F°C
1 till 6 dagar
61°F till 63°F

Algarve
Faro (Algarve), Albufeira, Lagos...

Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
67°F till 85°F°C
0 till 5 dagar
67°F till 74°F
Januari, Februari, Mars, April, November och December
58°F till 67°F°C
1 till 6 dagar
61°F till 68°F

Centrala Portugal
Lissabon, Aveiro, Coimbra...

Juni, Juli, Augusti och September
70°F till 94°F°C
0 till 4 dagar
65°F till 68°F
Mars, April, Maj, Oktober och November
54°F till 77°F°C
3 till 10 dagar
58°F till 68°F
Januari, Februari och December
49°F till 63°F°C
3 till 10 dagar
58°F till 63°F

Norra Portugal
Porto, Viana do Castelo, Amarante...

Juni, Juli, Augusti och September
70°F till 88°F°C
1 till 5 dagar
65°F till 67°F
Mars, April, Maj och Oktober
58°F till 74°F°C
5 till 9 dagar
58°F till 65°F
Januari, Februari, November och December
49°F till 63°F°C
5 till 13 dagar
58°F till 65°F

För att få all information om klimatet och vädret i Portugal för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Portugal i januari Portugal i februari Portugal i mars Portugal i april Portugal i maj Portugal i juni Portugal i juli Portugal i augusti Portugal i september Portugal i oktober Portugal i november Portugal i december


När ska man åka till Portugal listat per stad

Chargement en cours
Alentejo Alentejo Algarve Algarve Centrala Portugal Centrala Portugal Norra Portugal Norra Portugal

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Portugal

Beläget på den iberiska halvön har Portugal ett medelhavsklimat som är tempererat i den norra halvan, mot Porto, och varmt på Lissabons sida samt i södra delen.

längs hela landet är temperaturvariationerna längs kusterna mindre beroende på årstiderna, tack vare närvaron av havet och dess värdefulla Golfström. Å andra sidan är skillnaderna betydande i inlandet: på sommaren kan temperaturerna vara mycket höga och vintrarna hårda, särskilt i den nordöstra delen av landet.

Oavsett väderförhållandena i Portugal är det möjligt att resa under hela året. På sommaren föredrar man kusterna eller flodstränderna i inlandet för att bada och ha källor till svalka, medan södra delen av landet erbjuder underbara dagar på vintern. Under övergångsperioderna är en vistelse över hela territoriet fullt möjlig.

Portugal: Vieille ville universitaire de Coimbra

Klimatet i norra Portugal

Betydligt fuktigare än i söder, norra Portugal upplever många regniga perioder, främst koncentrerade mellan november och februari. Städer som Porto eller Viana do Castelo exempelvis, får i genomsnitt regn en dag av tre under denna period. På landsbygden är temperaturerna ofta negativa i nordost, vid Bragança, och det är inte ovanligt med snö, särskilt i januari.

För att undvika regnet är det bäst att vänta till slutet av våren för att besöka norra Portugal. Från början av juni erbjuder regionen perfekt väder för att utforska alla sina skatter.

På sommaren ligger temperaturen runt 25°C (77°F) i Porto, men kan stiga över 30°C (86°F) så fort man lämnar kusten. Sjöar och floder finns gott om för att svalka sig.

Hösten, ganska kort, kännetecknas av återkomsten av regn redan i början av oktober. Ändå förblir temperaturerna mycket milda med maxtemperaturer runt 22°C (72°F) på dagen.

Klimatet i centrala Portugal

När man rör sig söderut stiger temperaturerna och luften är mindre fuktig. Så den bästa perioden att besöka centrala Portugal sträcker sig från mars till slutet av november.

Kring Aveiro är somrarna tempererade, medan de i Lissabon eller Cascais i söder är varmare med temperaturer runt 30°C (86°F) från början av juli till slutet av september.

Våren och hösten är inte så märkbara temperaturmässigt, men regnet är närvarande, särskilt i november.

Under vintern, från december till februari, blåser vinden längs kusten och luftfuktigheten är som högst. I Serra da Estrela-massiven, längst i öst, är denna säsong särskilt kall och inte lämplig för en upptäcktsresa.

Klimatet i Alentejo

Att besöka Alentejo-regionen är ett bra kompromiss för att undvika folkmassorna som flockas till Algarve under sommaren, mellan juli och september. Badat av vatten vars temperatur ofta överstiger 20°C (68°F) vid denna tidpunkt, kan du fullt ut njuta av strandens nöjen. På landsbygden däremot stiger temperaturen och det är inte ovanligt att den överstiger 40°C (104°F) vid Évora.

Mellanårstiderna är också mycket trevliga i Alentejo. Maxtemperaturerna når över 20°C (68°F) i april eller november och regnen är svaga. Under vintern, mellan december och mars, skiner solen och luften är mycket mild.

Klimatet i Algarve

Den yttersta södra delen av Portugal är mycket torrare än i norr. Därför och tack vare alltid milda temperaturer kan regionen besökas året runt.

Under vintern, våren och hösten är vädret perfekt för vandring eller för att besöka alla städer och byar. Från Lagos till Faro, via Albufeira, är det en roadtrip att föredra utanför sommaren, men vädret bjuder på perfekta dagar för sightseeing!

Under sommaren mildras värmen av passadvindarna och luften förblir behaglig, förutsatt att man håller sig nära kusten.

Klimatet på Madeira och Azorerna

Vädret på dessa två portugisiska ögrupper skiljer sig från fastlandet, inte bara på grund av deras geografiska läge, utan framför allt tack vare inverkan från Golfströmmen.

  • Ögruppen Madeira har ett subtropiskt klimat som är en särskildhet. Öarna ligger på samma breddgrad som södra Marocko, vilket ger dem en mycket mild temperatur året runt, samt ett tempererat klimat i bergen. Vädret är behagligt och temperaturvariationerna är små. Läs mer om Madeiras klimat
  • Spridda i Atlanten, cirka 1500 km från Portugals kust, har Azorerna ett tempererat oceaniskt klimat. Det är behagligt året runt, men sommaren, mellan juni och början av oktober, är den trevligaste perioden. Även om temperaturerna är idylliska, upplever ögruppen betydande nederbörd, särskilt under mellanårstiderna, i november och mars. Läs mer om Azorernas klimat

Temperaturer och nederbörd i Portugal

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Portugal och månad-för-månad nederbörd för städerna Lissabon, Albufeira, Aveiro, Coimbra och Faro (Algarve), liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Portugal

Ta reda på när det är högsäsong i Portugal (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Portugal

Månader med låg turisttillströmning är: Januari, Februari, Mars, April, November och December. Besöksfrekvensen är hög i: Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober.

  • Extrem lågsäsong i Portugal: Januari, Februari, Mars, November och December.
  • Lågsäsong i Portugal: April.
  • Högsäsong i Portugal: Maj, Juni, Juli, September och Oktober.
  • Extrem högsäsong i Portugal: Augusti.

Diagram: Portugal turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Portugal

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Lissabon är i genomsnitt billigare när du reser i januari (2009 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i juli riskerar du däremot att få betala 3217 SEK mer för ditt flyg till Lissabon.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till Portugal



Vart ska man åka i Portugal?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Lissabon59°F61°F65°F67°F72°F77°F81°F83°F81°F74°F65°F61°F
Albufeira61°F61°F63°F67°F72°F77°F81°F83°F79°F74°F67°F63°F
Aveiro58°F59°F63°F67°F70°F74°F79°F79°F79°F74°F63°F59°F
Coimbra58°F59°F65°F68°F74°F79°F85°F86°F83°F76°F63°F59°F
Faro (Algarve)61°F61°F63°F67°F72°F76°F81°F83°F79°F74°F67°F63°F
Fatima58°F59°F65°F68°F74°F79°F85°F88°F85°F76°F63°F59°F
Lagos61°F61°F63°F65°F70°F74°F76°F77°F76°F72°F67°F63°F
Porto58°F59°F63°F65°F70°F74°F79°F79°F77°F72°F63°F59°F
Viana do Castelo56°F58°F61°F63°F67°F70°F74°F76°F74°F70°F61°F58°F
Amarante56°F58°F63°F67°F74°F79°F86°F88°F83°F72°F61°F56°F
Beja59°F61°F65°F70°F79°F88°F94°F95°F88°F79°F67°F61°F
Cascais59°F61°F63°F65°F68°F70°F74°F76°F74°F72°F65°F63°F
Evora58°F59°F65°F68°F77°F86°F94°F94°F86°F77°F65°F59°F
Portimao61°F61°F63°F67°F72°F76°F79°F81°F79°F74°F67°F63°F
Praia de Mira58°F59°F63°F67°F72°F77°F81°F83°F81°F74°F63°F59°F
Sines59°F61°F63°F65°F70°F72°F76°F77°F76°F72°F67°F63°F
Sintra61°F61°F65°F67°F70°F74°F76°F77°F77°F74°F67°F63°F
Alcobaça58°F59°F63°F65°F70°F74°F77°F79°F79°F74°F63°F59°F
Aljezur58°F58°F61°F65°F72°F77°F81°F83°F77°F72°F63°F59°F
Altura61°F61°F65°F67°F74°F77°F83°F85°F79°F76°F67°F63°F

Legend:

perfekt väder

bra väder

acceptabelt väder

mycket dåligt väder


Om Portugal

Vad kan jag göra i Portugal?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

Nattliv



Är denna väderinformation för Portugal tillförlitlig?

Klimatdata för Portugal har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Portugal tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Lissabon, Albufeira, Aveiro, Coimbra, Faro (Algarve), Fatima, Lagos, Porto, och 113 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter