När ska man åka till Australien?

Det finns egentligen ingen bästa tid att resa till Australien, eftersom detta stora land kan besökas året runt eftersom det alltid är vackert någonstans! Det är dock viktigt att välja rätt tidpunkt för att besöka rätt region, eftersom klimatet skiljer sig mycket mellan centrum, norr och söder. Notera att eftersom Australien ligger söder om ekvatorn är årstiderna omvända jämfört med Europa.

 • Sommaren, från december till mars, är den perfekta tiden att besöka de sydligaste regionerna samt Tasmanien. Temperaturen är då mycket behaglig, till och med varm, och du kan njuta av stränderna. Å andra sidan är det bäst att undvika Röda centrum (omkring Alice Springs) eftersom värmen där är olidlig. I norr är det regnperiod: klimatet är fuktigt och nederbörd är nästan daglig. Trots det är vegetationen frodig och det är varmt. Om du vill undvika högsäsongen för turister under denna period, välj februari och mars, då det är mindre trångt.
 • På hösten, från mars till maj, är det lågsäsong, om du har en stram budget kan du hitta bra priser. Temperaturen är behaglig över hela landet och skogarna i söder visar sagolika färger. Det är rätt tid att utforska Outback i centrum, Västra Australien, men också norr där regnen är mycket mindre frekventa.
 • Vintern, från juni till augusti, är den bästa tiden att resa i norr och centrum av landet utan att lida av värmen. Det är varmt och torrt, vilket är det perfekta tillfället att njuta av stränderna och nationalparkerna. För dyk- och snorklingsentusiaster är det här säsongen då Stora Barriärrevet är som mest spektakulärt. Ändå är det inte den bästa tiden att besöka södra Australien: vädret är regnigt och temperaturerna ganska svala, även i Sydney. Om du inte planerar att åka skidor i Australienska alperna eller se australiska norrsken i Tasmanien!
 • Våren, mellan september och november, är den bästa tiden om du vill göra en lång resa genom flera regioner i Australien. Vädret är trevligt överallt! Nackdelen är att det är högsäsong för turister. Priserna skjuter i höjden för aktiviteter på plats och de mest kända platserna är överfyllda.

För att sammanfatta, när ska man resa till Australien? Som du förstår beror det på flera faktorer: först och främst dina önskemål, eftersom en resa till de tropiska områdena i norr kommer att vara mycket annorlunda än en resa till de torra slätterna i Röda Centrum eller till stränderna på Gold Coast. Sedan din budget: Australien är en dyr destination året runt, men vissa perioder är särskilt dyra, som juli och augusti när flygbiljettpriserna skjuter i höjden. Slutligen, den tid du har tillgänglig på plats: landet är så enormt att många resenärer stannar flera veckor. Då är det klokt att noggrant undersöka varje regions väderförhållanden för att planera sin resväg.När och vart ska man åka beroende på vädret?

Karta över de bästa tiderna att besöka Australien
Karta över de bästa tiderna att besöka Australien ©nar-och-vart.se

New South Wales
Sydney, Canberra, Port Macquarie...

September
56°F till 72°F°C
1 till 6 dagar
63°F till 72°F
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, Oktober, November och December
49°F till 95°F°C
1 till 13 dagar
63°F till 83°F

Northern Territory
Darwin, Alice Springs, Uluru (Ayers Rock)...

April, Maj, Juni, Juli, Augusti och September
65°F till 97°F°C
0 till 11 dagar
79°F till 88°F
Mars, Oktober och November
86°F till 101°F°C
1 till 20 dagar
83°F till 88°F
Februari och December
88°F till 97°F°C
2 till 20 dagar
86°F till 90°F
Januari
88°F till 97°F°C
3 till 23 dagar
88°F

Queensland
Brisbane (Queensland), Cairns, Mackay...

Augusti, September, Oktober och November
70°F till 97°F°C
0 till 10 dagar
70°F till 85°F
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli och December
65°F till 99°F°C
0 till 24 dagar
70°F till 86°F

South Australia
Adelaide, Kangaroo Island, Streaky Bay...

Januari, Februari, Mars, April, November och December
68°F till 101°F°C
0 till 4 dagar
63°F till 72°F
Maj, Juni, Augusti, September och Oktober
58°F till 88°F°C
0 till 9 dagar
58°F till 65°F
Juli
56°F till 68°F°C
0 till 8 dagar
58°F till 63°F

Tasmanien
Hobart, Devonport, Coles Bay...

Januari, Februari, Mars, April, November och December
59°F till 76°F°C
2 till 9 dagar
58°F till 67°F
Maj, Juni, Augusti, September och Oktober
52°F till 65°F°C
3 till 14 dagar
56°F till 61°F
Juli
50°F till 56°F°C
2 till 13 dagar
56°F till 58°F

Victoria
Melbourne, Mildura, Warrnambool...

Januari och Februari
74°F till 95°F°C
2 till 4 dagar
65°F till 67°F
Mars, April, Oktober, November och December
65°F till 90°F°C
1 till 6 dagar
59°F till 67°F
Maj, Juni, Juli, Augusti och September
52°F till 70°F°C
1 till 10 dagar
58°F till 63°F

Western Australia
Perth, Esperance, Port Hedland...

Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juli, Oktober, November och December
59°F till 104°F°C
0 till 12 dagar
65°F till 88°F
Juni, Augusti och September
61°F till 99°F°C
0 till 10 dagar
65°F till 81°F

När ska man åka till Australien listat per stad

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Australien

På grund av landets storlek, terräng och geografiska läge är Australiens klimat mångfaldigt. Beläget i hjärtat av Indiska oceanen, inte långt från Nya Zeeland, och korsat av Kräftans vändkrets, upplever Australien verkligen stora variationer mellan regionerna. Här är de huvudsakliga klimattyperna:

 • Ett tempererat havsklimat som återfinns kring Melbourne, längs stora delar av södra kusten och på Tasmanien.
 • Ett fuktigt subtropiskt klimat utan torrperiod och med varma somrar finns i New South Wales (Sydney och Canberra), men även i södra Queensland, kring Brisbane.
 • Ett tempererat medelhavsklimat återfinns i Adelaide-regionen, längs kusten av South Australia och ända till Perth.
 • Ett varmt och torrt ökenklimat råder främst inland: i Röda centrum, men även över stora delar av Western Australia.
 • I den nordligaste delen finns en mängd tropiska klimat, mer eller mindre fuktiga beroende på platsen: savann-tropiskt med torr vinter kring Stora barriärrevet och Darwin, monsuntropiskt i Cairns-regionen, eller till och med ekvatoriellt kring Innisfail.

Vädret i Australien präglas också av regelbundna naturkatastrofer, förstärkta av klimatförändringar och försämring av ozonskiktet. Perioder av extrem torka, översvämningar och skogsbränder drabbar särskilt söder, medan norr kan drabbas av förödande cykloner. Landet är tyvärr van vid detta och myndigheterna är mycket effektiva när det gäller att förebygga och skydda befolkningen om en sådan händelse skulle inträffa under din vistelse.

Australien: Un kangourou sur une plage de Lucky Bay dans le parc national de Cape Range

Klimatet i New South Wales

Denna sydöstra delstat i Australien har flera olika klimattyper: längs kusten, runt Sydney och längre norrut, är tendensen fuktigt subtropiskt utan torrperiod och varmt året runt, vilket innebär att det kan regna när som helst, men att temperaturerna förblir behagliga. Under vintern, från juni till slutet av augusti, ligger minimitemperaturerna runt 10°C (50°F) , men stiger till cirka 20°C (68°F) under den varmaste delen av dagen. Under sommaren, från december till mars, är det inte ovanligt att termometern överstiger 35°C (95°F) .

Längre söderut, mot Canberra, är klimatet mer oceaniskt och temperaturerna är mindre extrema, särskilt på sommaren. I västra New South Wales, inåt landet, är klimatet torrare och varmare. Det är därför fullt möjligt att besöka denna del av Australien när som helst på året.

Klimatet i delstaten Victoria och Tasmanien

Belägna längst i söder i Australien är dessa två regioner de fuktigaste i landet. Med sina bergiga terränger kännetecknas de av mycket skiftande väderförhållanden dagligen: det kan vara strålande sol, sedan kan en kraftig skur plötsligt komma. Det är inte för inte som Melbourne kallas "staden med fyra årstider på en dag"! Denna del av landet har ett väder som liknar mycket det i Auckland på Nya Zeeland, det närliggande landet.

Generellt sett erbjuder det oceaniska klimatet behagligt väder större delen av året. Under sommaren, från juni till september, är värmen inte intensiv eftersom det i genomsnitt är 26°C (79°F) på kontinenten och 20°C (68°F) på Tasmanien. Mellan början av maj och slutet av september är atmosfären svalare. De normala temperaturerna varierar mellan 12 och 16°C (61°F) beroende på månad och plats.

Klimatet i South Australia

Beläget längre norrut än delstaten Victoria har South Australia ett varmare klimat och framför allt mindre fuktigt. Längs kusten, mot Adelaide, är det medelhavsklimat till tempererat. På sommaren, från december till mars, varierar temperaturerna mellan 25 och 27°C (81°F) , medan de sällan sjunker under 14°C (58°F) på vintern, från juni till september, där juli är den kallaste månaden på året. Ju längre in i landet man kommer mot norr, desto mer ökenartat blir klimatet och temperaturerna blir extrema. Till exempel kan man räkna med temperaturer på upp till 38°C (101°F) i Oodnadatta eller Coober Pedy i januari.

Klimatet i Queensland

Kallad “Sunshine State”, har Queensland cirka 300 soliga dagar om året, färre meteorologiska variationer än i södra delen av landet och ganska höga temperaturer året runt. Medan klimatet är tempererat i södra delen av delstaten, mot Brisbane, blir det alltmer tropiskt och fuktigt ju längre norrut man kommer, mot Top End. I outbacken, när man rör sig mot landets centrum, är klimatet mycket varmare och torrare.

Det finns således två distinkta årstider: en varm och fuktig sommar från november till maj, och en mild och torr vinter från juni till oktober. Det kan regna ganska mycket mellan december och februari, särskilt i den yttersta norra delen som påverkas av monsunerna. Det gemensamma för dessa två årstider är dock värmen. Faktum är att förutom juli och augusti, som är lite svalare, ligger temperaturerna mellan 25 och 30°C (86°F) resten av tiden.

Klimatet i Western Australia

Västra delen av Australien har en fördelaktig väderlek året runt. Precis som på andra platser är regionala egenskaper många, med klimat som varierar från ökenklimat till medelhavsklimat, genom torra områden eller till och med tropiska områden i norr.

Under sommarsäsongen, från december till mars, är det mycket varmt i norr, med temperaturer nära 40°C (104°F) i Karijini National Park eller i Derby. I södra Perth är maximaltemperaturerna mer rimliga: det är runt 25°C (77°F) . På vintern, från juni till september, är norr fortfarande präglat av en varm atmosfär eftersom termometern stiger till cirka 30°C (86°F) , medan det i söder är mycket svalare med genomsnittstemperaturer mellan 15 och 20°C (68°F) beroende på region.

Klimatet i Northern Territory

Det finns två mycket olika klimattyper i Northern Territory:

 • Tropiskt vid kusten och mot Darwin: temperaturerna är ganska konstanta året runt, runt 30°C (86°F) , men från december till februari regnar det mycket, upp till 20 dagar per månad.
 • Varmt och torrt i Röda Centrum, mot Alice Springs: på sommaren, från december till mars, kan vädret vara hett, med genomsnittstemperaturer nära 40°C (104°F) . Om du vill åka dit, föredra perioden mellan maj och oktober. Då är temperaturerna milda och solen skiner. Nätterna kan dock vara mycket kalla.

Temperaturer och nederbörd i Australien

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Australien och månad-för-månad nederbörd för städerna Sydney, Hobart, Adelaide, Alice Springs och Brisbane (Queensland), liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Australien

Ta reda på när det är högsäsong i Australien (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Australien

Månader med låg turisttillströmning är: Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni och November. Besöksfrekvensen är hög i: Juli, Augusti, September, Oktober och December.

 • Extrem lågsäsong i Australien: Januari, Februari, Mars, Maj, Juni och November.
 • Lågsäsong i Australien: April.
 • Högsäsong i Australien: Juli och Augusti.
 • Extrem högsäsong i Australien: September, Oktober och December.

Diagram: Australien turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Australien

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Sydney är i genomsnitt billigare när du reser i maj (13125 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i december riskerar du däremot att få betala 6696 SEK mer för ditt flyg till Sydney.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till AustralienVart ska man åka i Australien?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Sydney81°F79°F77°F74°F70°F65°F65°F67°F70°F74°F76°F79°F
Hobart70°F70°F67°F63°F58°F54°F54°F56°F58°F61°F65°F67°F
Adelaide81°F79°F77°F72°F65°F59°F58°F59°F63°F68°F74°F77°F
Alice Springs97°F95°F90°F83°F74°F67°F68°F74°F83°F88°F94°F95°F
Brisbane (Queensland)85°F83°F81°F77°F74°F70°F68°F72°F76°F79°F81°F83°F
Cairns86°F88°F86°F83°F79°F77°F77°F77°F81°F85°F86°F88°F
Canberra85°F79°F76°F68°F59°F54°F52°F54°F61°F67°F74°F79°F
Darwin90°F88°F90°F90°F88°F86°F86°F88°F92°F92°F94°F92°F
Mackay85°F85°F83°F79°F76°F72°F72°F72°F76°F79°F83°F85°F
Melbourne79°F79°F74°F68°F61°F58°F56°F58°F61°F67°F72°F76°F
Perth90°F90°F86°F79°F72°F67°F65°F65°F68°F74°F81°F86°F
Uluru (Ayers Rock)97°F95°F92°F83°F72°F65°F67°F72°F81°F88°F94°F95°F
Esperance77°F77°F76°F72°F67°F63°F63°F63°F65°F68°F72°F74°F
Fraser Island85°F85°F83°F79°F74°F70°F70°F72°F76°F77°F81°F83°F
Gold Coast81°F81°F79°F76°F72°F68°F68°F70°F72°F74°F77°F79°F
Kangaroo Island74°F74°F72°F68°F65°F61°F59°F59°F61°F65°F68°F70°F
Mildura95°F92°F85°F76°F68°F61°F61°F63°F70°F79°F85°F90°F
Port Hedland97°F97°F97°F95°F88°F81°F81°F85°F90°F95°F95°F97°F
Port Macquarie81°F79°F77°F74°F70°F65°F65°F67°F70°F74°F77°F79°F
Streaky Bay81°F81°F77°F74°F68°F63°F63°F63°F67°F72°F76°F79°F

Legend:

perfekt väder

bra väder

acceptabelt väder

dåligt väder

mycket dåligt väder


Om Australien

Vad kan jag göra i Australien?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Australien tillförlitlig?

Klimatdata för Australien har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Australien tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Sydney, Hobart, Adelaide, Alice Springs, Brisbane (Queensland), Cairns, Canberra, Darwin, och 133 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter