När är bästa tiden att åka till Andalusien

Känd för sina underbara soliga kuster, har Andalusien mycket att erbjuda sina besökare året runt. Varje säsong har sina fördelar för att planera en resa dit.

den bästa tiden att åka till Andalusien varierar beroende på var och ens förväntningar. För att njuta av en lugn atmosfär och ett gynnsamt klimat, kommer hösten och våren att vara perfekta.

Ändå är det mellan maj och september som flest resenärer besöker städerna och stränderna i Andalusien.

Under juli och augusti är det högsäsong. Många spanska och utländska turister vill bada i Malaga eller besöka Alhambra i Granada.

Men om du funderar på när du ska åka till Andalusien, bör du veta att det egentligen inte finns någon dålig tidpunkt.

För att njuta av stränderna och kusten, är perioden från april till oktober att föredra. Det är då det mest gynnsamma klimatet råder, med sol och höga temperaturer. I vissa kuststäder ger havsbrisen en mindre kvav atmosfär. Dessutom är det behagligt att bada från maj till november i denna region.

Å andra sidan, för en resa inåt landet, är den bästa tiden utan tvekan våren. I exempelvis Sevilla är det en brännande hetta på sommaren. Från mars till maj kan du utforska regionen i en lugnare atmosfär med behagliga temperaturer runt 20-25 °C.

Du bör dock undvika påsken och Feria de Abril, då antalet resenärer och priserna ökar.

Å andra sidan, erbjuder hösten besökare möjligheten att utforska hela Andalusien, borta från sommarens hektiska tempo.

Slutligen kan vintern vara ett bra kompromiss för att resa till Andalusien i lugn och ro. Turisterna är få och vädret är behagligt milt. Dessutom har du möjlighet att åka skidor i Sierra Nevada, som är snötäckt från slutet av november till mars.

Så, när är bästa tiden att åka till Andalusien? Här är lite mer information som hjälper dig i ditt beslut:

 • De bästa månaderna för bra väder i Andalusien är April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober och November
 • I genomsnitt är de varmaste månaderna, Juli och Augusti
 • Andalusien har torra perioder i Juni, Juli och Augusti
 • De kallaste månaderna är Januari och Februari
 • De regnigaste månaderna Mars, April, November och December
 • De bästa månaderna för simning är Juli, Augusti och SeptemberÅrlig väderprognos för Andalusien

För fullständig information om klimat och väder i Andalusien en viss månad, klicka på motsvarande rad nedan:

Månad
Januari 45°F/59°F
2.6in
Februari 47°F/61°F
2.6in
Mars 47°F/67°F
3.6in
April 52°F/72°F
3in
Maj 61°F/83°F
1.4in
Juni 68°F/92°F
0.3in
Juli 74°F/99°F
0.1in
Augusti 74°F/99°F
0.2in
September 70°F/90°F
1in
Oktober 63°F/81°F
2.6in
November 54°F/67°F
3.6in
December 49°F/61°F
3.4in


Väder och klimat i Andalusien

Vackra regionen i södra Spanien, Andalusien kännetecknas av sitt soliga klimat året runt.

Även om den främst har ett medelhavsklimat, finns det vissa specifika drag beroende på städer och regioner, ibland mer bergiga som i Sierra Nevada till exempel.

Vintern i Andalusien

Generellt sett är vintern relativt mild i Andalusien.

Atlantkusten, i Cadiz eller Huelva, är den genomsnittliga temperaturen cirka 15 °C på vintern. Nederbörd är ganska vanligt.

I södöst om regionen, som i Malaga, Cordoba eller Sevilla, är vinterklimatet relativt likadant med milda temperaturer och ganska soligt väder.

Däremot är klimatet i Andalusien ganska kallt i inlandet. I Granada är temperaturen mellan 5 och 10°C (50°F) ungefär i januari och februari. Frost är möjlig i denna del av Andalusien.

Sierra Morena och Sierra Nevada-bergen har däremot snöiga vintrar mellan oktober och april. Man kan alltså åka dit för att åka skidor.

Så är Andalusien en mycket trevlig region på vintern om du vill njuta av ett mildare klimat än i Frankrike. Men det kan också vara en bra destination för vintersporter.

Sommaren i Andalusien

Sommaren är torr och mycket solig i Andalusien. Regnet är nästan obefintligt från juni till augusti.

Betraktad som en av de varmaste regionerna i Europa, har Andalusien hett väder i juli och augusti.

Dessa når ofta 40°C (104°F) särskilt i inlandet som Sevilla eller Cordoba. Det är bättre att undvika denna del av Andalusien på sommaren och vända sig mot kusten.

I Malaga eller Marbella är den genomsnittliga temperaturen ungefär 25°C (77°F) och havsbrisen gör det möjligt att bättre stå ut med värmen. Det är också möjligt att bada med en vattentemperatur på cirka 22°C (72°F) .

I Sierra Nevada är somrarna svalare på grund av den höga höjden. Den genomsnittliga temperaturen är 18°C (65°F) med en markant skillnad mellan dag och natt. Däremot är nederbörd sällsynt i denna region på sommaren.

Våren i Andalusien

Våren är en trevlig tid att upptäcka charmen med Andalusien. Temperaturerna är milda och behagliga, mellan 20 och 27°C (81°F) ungefär. Solen är närvarande hela tiden.

Dock är kvällarna fortfarande lite kyliga under denna period, särskilt i april. Dessutom är det inte en bra tid att njuta av Medelhavet, eftersom havet inte har nått den idealiska temperaturen för att bada.

Även om regn är vanligt i mars och april, blir vädret i Andalusien gradvis torrare från maj.

Hösten i Andalusien

Hösten i Andalusien är en vacker förlängning av sommaren. Temperaturerna förblir höga minst fram till november med vackra soliga dagar. Det är ungefär 25°C (77°F) i oktober och 20°C (68°F) eller mer beroende på städerna i november.

Bad är möjligt fram till november, vilket gör denna destination idealisk för att njuta av Allhelgonahelgen vid havet. Vädret i Andalusien har något att avundas vid denna tidpunkt.

Till skillnad från sommaren är det dock värt att notera att hösten är en regnig säsong i Andalusien. Regndagarna ökar mellan september och december, med frekventa skurar från november.

Andalusien : La ville de Ronda en AndalousieDiagram: temperatur och nederbörd i Andalusien

Graferna nedan låter dig se normala säsongstemperaturer för staden Andalusien: den lägsta och högsta utomhustemperaturen, risk för och månadsvis nederbördsvolym, genomsnittligt antal soltimmar per dag, , havstemperaturen, den relativa luftfuktigheten för varje månad på året.

Temperatur utomhus

Nederbörd (regn)

Dagliga solskenstimmar

Havstemperatur

Luftfuktighet


Turisttillströmning och turistsäsong i Andalusien

Ta reda på när det är högsäsong i Andalusien (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Andalusien

 • Extrem lågsäsong i Andalusien
  De månader med lägst antal turister är: Januari, Februari, Mars, November och December.
 • Högsäsong i Andalusien
  Besöksfrekvensen är hög i: April, Maj, Juni, September och Oktober.
 • Extrem högsäsong i Andalusien
  Antalet turister i Andalusien är som högst i: Juli och Augusti.

Diagram: Andalusien turistindex per månadLågprissäsong i Andalusien

Genomsnittligt pris för hotell i Andalusien månad för månad

Generellt sett är November den månad då priset på ett hotellrum är billigast i Andalusien. Så det är ett bra tillfälle att åka då och spara pengar! Däremot är April statistiskt sett årets dyraste månad inom hotellbranschen.

Boka ett hotellrum till bästa pris

Genomsnittligt pris för att hyra en bil i Andalusien

Att hyra bil i Andalusien kostar i genomsnitt 467 SEK per dag. Priset varierar med 160 SEK beroende på månad. I februari är den genomsnittliga kostnaden för att hyra en bil i ett dygn t.ex. 399 SEK. Detta är den bästa tiden för att spara pengar! I juli är det genomsnittliga priset däremot 558 SEK.

Hyr en bil till bästa pris


Andra städer och platser i närheten av Andalusien

När ska man åka till Spanien?

Chargement en cours
Legend: Andalusien andra platser

Ändra enheter