När ska man åka till Kina?

Den bästa tiden att resa till Kina är våren, från april till juni, samt slutet av sommaren och hösten, från augusti till november. Dessa rekommendationer beror dock främst på vilken region du vill besöka:

 • I hela norra delen är det bäst att planera din resa mellan april och november, när temperaturen är behaglig. Resten av året är vädret kallt, särskilt i nordöstra delen, och dina vistelseförhållanden skulle inte vara gynnsamma.
 • På östkusten och i mellersta-södra delen, föredra övergångsperioderna, höst eller vår. På sommaren är det mycket varmt och luftfuktigheten är hög, medan vintrarna är kalla.
 • I sydost och i Hongkong är det möjligt att besöka året runt, men månaderna mellan maj och augusti är särskilt regniga.
 • I Yunnan-regionen är våren den enda riktigt gynnsamma perioden, april och maj. Regnperioden varar från juni till oktober och på vintern, generellt från november till mars, är det kallt i norr.
 • I Tibet erbjuder juli och augusti mycket trevligt väder.

När är det bäst att resa till Kina med en rimlig budget? Den högsäsongen sträcker sig från juli till oktober, samt i december. Under denna period skjuter priserna på flygbiljetter och boenden i höjden, särskilt under sommarlovet. Det bästa är därför att välja våren, mellan april och juni, vilket ger en bra kompromiss mellan attraktiva priser och behagliga klimatförhållanden över större delen av landet.

Om du drömmer om att fira Nyåret i Kina, som äger rum i januari eller februari, åk till landets södra delar, där klimatet är mildare. Annars bör du ha varma kläder med dig för att delta i denna betydelsefulla kulturella händelse.När och vart ska man åka beroende på vädret?

Karta över de bästa tiderna att besöka Kina
Karta över de bästa tiderna att besöka Kina ©nar-och-vart.se

Hong Kong
Hong Kong Island, Tai Po, Kowloon...

Januari, Februari, April, Oktober, November och December
68°F till 85°F°C
2 till 9 dagar
67°F till 81°F
Mars, Maj, Juli och September
74°F till 90°F°C
4 till 18 dagar
68°F till 86°F
Juni och Augusti
86°F till 90°F°C
15 till 20 dagar
85°F

Nordost
Harbin, Dalian, Qiqihar...

Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
54°F till 88°F°C
2 till 11 dagar
54°F till 77°F
April
54°F till 63°F°C
1 till 3 dagar
45°F
Januari, Februari, Mars, November och December
7°F till 52°F°C
0 till 3 dagar
34°F till 56°F

Nordväst
Xi'an, Urumqi, Jiuquan (Gansu)...

Maj, Juni, Juli, Augusti och September
59°F till 94°F°C
0 till 7 dagar
April och Oktober
49°F till 76°F°C
0 till 3 dagar
Januari, Februari, Mars, November och December
20°F till 65°F°C
0 till 2 dagar

Norr
Peking, Qingdao, Pingyao...

Maj, Juni och September
63°F till 97°F°C
2 till 6 dagar
56°F till 76°F
April, Juli, Augusti och Oktober
45°F till 97°F°C
1 till 10 dagar
47°F till 79°F
Mars
25°F till 65°F°C
0 till 1 dagar
40°F till 43°F
Januari, Februari, November och December
-2°F till 61°F°C
0 till 2 dagar
40°F till 61°F

Östkust
Shanghai, Wenzhou, Yancheng...

Mars, April, Maj, September, Oktober och November
54°F till 86°F°C
2 till 14 dagar
47°F till 81°F
Juni, Juli och Augusti
76°F till 92°F°C
6 till 15 dagar
74°F till 83°F
Januari, Februari och December
45°F till 61°F°C
1 till 7 dagar
43°F till 65°F

Södra mellersta regionen
Chengdu, Wuhan, Zhangjiajie...

Mars, April, Maj, September, Oktober och November
47°F till 88°F°C
1 till 14 dagar
Juni, Juli och Augusti
72°F till 95°F°C
5 till 18 dagar
Januari, Februari och December
36°F till 63°F°C
0 till 9 dagar

Sydöstra
Guangzhou (Canton), Guilin, Ön Hainan (Haikou)...

Januari, Februari, April, September, Oktober, November och December
58°F till 92°F°C
1 till 15 dagar
58°F till 85°F
Mars, Maj, Juni, Juli och Augusti
68°F till 95°F°C
2 till 21 dagar
58°F till 88°F

Tibet
Lhasa, Shigatsé‎, Chamdo...

Juli och Augusti
63°F till 70°F°C
6 till 12 dagar
Juni och September
58°F till 70°F°C
5 till 9 dagar
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Oktober, November och December
25°F till 61°F°C
0 till 6 dagar

Yunnan
Kunming, Lijiang, Yuanyang...

April och Maj
61°F till 81°F°C
2 till 12 dagar
Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
63°F till 79°F°C
6 till 22 dagar
Januari, Februari, Mars, November och December
50°F till 77°F°C
0 till 5 dagar

För att få all information om klimatet och vädret i Kina för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Kina i januari Kina i februari Kina i mars Kina i april Kina i maj Kina i juni Kina i juli Kina i augusti Kina i september Kina i oktober Kina i november Kina i december


När ska man åka till Kina listat per stad

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Kina

Kina har gränser med Mongoliet, Nordkorea, Vietnam, Indien och Nepal. Dess territorium är så stort och omfattande, det är det tredje största landet i världen, att Kinas klimat omfattar alla möjliga typer, förutom det sibiriska klimatet. Dessutom är topografin mycket varierad, med höga bergsområden, skogar, öknar och en kustlinje på nästan 18 000 kilometer lång.

Här är de främsta variationerna:

 • Det dominerande klimatet är subtropiskt fuktigt, antingen med torr vinter och varm sommar i området kring Guangzhou eller Guilin, eller utan torrperiod och varm sommar mot Shanghai eller Wuhan.
 • Ett fuktigt kontinentalklimat med varm sommar och mycket torr vinter finns i Pekingregionen och i en stor del av nordöstra Kina.
 • På andra platser varierar klimatet kraftigt beroende på region, från mest torrt till oceaniskt, via subarktiskt i Tibet.

Generellt sett är vädret i Kina ganska varmt och fuktigt i söder, medan norr är mer torrt och blåsigt.

Monsumen påverkar främst östra Kina och centrala Kina med 80 % av årets nederbörd i söder under denna period, och endast 5 % av årets nederbörd i norr. Den börjar i maj i söder och fortsätter norrut i juli innan den avslutas i september över hela landet.

Kina: La Grande Muraille de Chine

Klimatet i sydöstra Kina och Hongkong

Från Macao till Haikou, via Shenzhen, i sydöstra Kina, är klimatet fuktigt subtropiskt, med torra vintrar och varma somrar. Regnsäsongen börjar redan i mars och intensifieras i maj. Juni är den mest regniga månaden i regionen, med upp till 21 regndagar under månaden. Det dröjer till september innan regnskurarna blir mindre frekventa och kortare.

Denna säsong åtföljs av hög värme. I augusti är det inte ovanligt att termometern stiger över 35°C (95°F) , vilket gör atmosfären svår att stå ut med. Dessutom kan hela detta område drabbas av tyfoner: regnet är då mycket intensivt, med kraftiga vindar och översvämningar. Dessa klimatiska förhållanden kan störa transporter och göra resförhållandena påfrestande.

I Hongkong är klimatet under regnsäsongen relativt liknande, men solen är ännu mindre närvarande. Även om det inte regnar, förblir himlen nästan alltid molnig mellan juni och augusti.

Resten av året, generellt mellan oktober och mars, eller till och med april, är det vackert väder och behagliga temperaturer. Maximala temperaturer i Hongkong ligger runt 20-21°C under vintersäsongen, i januari och februari, och 26°C (79°F) i april och november.

I sydöstra Kina är temperaturerna under den torra säsongen ganska olika beroende på regionerna. I januari är det till exempel 23°C (74°F) på Hainan, 19°C (67°F) i Shantou, men endast 14°C (58°F) i Guilin. Det är vid Sanya som det är varmast, med genomsnittstemperaturer runt 24°C (76°F) under samma period.

Klimatet på Östkusten och i Sydcentrala Kina

Längs östkusten och i Sydcentrala Kina är våren, från mars till maj, och hösten, från september till november, de mest lämpliga perioderna för resor. Säsongerna är särskilt markerade jämfört med resten av landet:

 • Vintern är kort, från december till februari. Det är ganska kallt, med genomsnittstemperaturer mellan 12 och 15°C (59°F) i Chengdu, och mellan 9 och 12°C (54°F) i Suzhou och Hangzhou, vid Shanghais sida. Säsongen präglas av regn och en fuktig atmosfär.
 • På våren, mellan mars och maj, stiger temperaturerna snabbt för att nå maximala temperaturer runt 28°C (83°F) mot slutet av säsongen. Även om det regnar mer och mer, lämnar regnskurarna snabbt plats åt en klarblå himmel och är inte särskilt störande.
 • Sommaren, mellan maj och september, motsvarar regnsäsongen och värmen är lika intensiv som fuktigheten. Juli och augusti är de varmaste månaderna, med temperaturer som närmar sig 33°C (92°F) på kusten och nästan når 35°C (95°F) , eller mer, inland. Regnet är mycket närvarande under denna period, även om det är mindre frekvent jämfört med södra delen av landet.
 • Hösten är närvarande i oktober och november. Regnskurarna blir färre, utan att försvinna helt, men det är fortfarande mycket mildt. Räkna med genomsnittstemperaturer mellan 20 och 26°C (79°F) under de varmaste timmarna.

Klimatet i Yunnan

Vädret i Kina är särskilt behagligt i Yunnan. Även om temperaturerna aldrig är mycket höga på grund av höjden, regnar det knappt mellan november och april. Mellan december och mars är det mellan 17 och 21°C (70°F) , januari och februari är de kallaste månaderna, särskilt i Shangri-La-regionen där snö kan förekomma.

April och maj är de mest behagliga perioderna. Regnen förblir på en rimlig nivå och temperaturerna är perfekta för en vistelse: runt 27°C (81°F) .

Under regnsäsongen, mellan juni och september, är regnskurarna frekventa, men det är inte för varmt: i genomsnitt mellan 25 och 27°C (81°F) .

I oktober och november minskar regnet gradvis och kvicksilvret stiger igen över 20°C (68°F) .

Klimatet i Norr och Nordost

Generellt sett är vintrarna långa och hårda och somrarna korta i denna del av Kina, på grund av dess fuktiga kontinentala klimat. Det är därför bäst att åka dit mellan april/maj och oktober. Regionen har en stor temperaturvariation:

 • Från och med november är natttemperaturen negativ och det är mellan -9 och -19°C från december till februari. På dagen når termometern knappt 0°C (32°F) i nordost, medan den når närmare 10°C (50°F) i norr. Vintern fortsätter till mars med nattminima mellan -4 och 1°C (34°F) och dagliga maxima som når 8°C (47°F) i nordost, och till och med 18°C (65°F) vid Zhengzhou.
 • Under övergångssäsongerna, i april och oktober, är genomsnittstemperaturen 10°C (50°F) på natten och mellan 17 och 18°C (65°F) på dagen. I norr når temperaturen ofta upp till 24°C (76°F) .
 • Mellan maj och september varierar temperaturen i nordost mellan 24 och 31°C (88°F) , med juli som den varmaste månaden. I norr kan det vara hett, med maxtemperaturer runt 35°C (95°F) från juni till augusti. När det gäller nederbörd är regnskurarna sällsynta under denna period.

Klimatet i Nordväst

Klimatet i nordvästra Kina är huvudsakligen torrt och halvtorrt. Det kännetecknas därför av ett torrt väder, samt av mycket stora temperaturskillnader. Den bästa tiden att åka dit sträcker sig från maj till september, eftersom maximala temperaturer ligger mellan 28 och 34°C (94°F) . Notera att säsongen drabbas av kraftiga, men kortvariga åskväder.

En resa i april eller oktober är fullt möjlig, även om det är svalare: mellan 22 och 24°C (76°F) på dagen.

Vintern är lång i denna region eftersom den varar från november till mars. Det är då kallt med nattminima mellan 0 och -7°C. På dagen ligger temperaturen mellan 11 och 18°C (65°F) i februari, mars och november, medan termometern sällan överstiger 10°C (50°F) i december, januari och februari.

I Xians region är klimatet tempererat subtropiskt fuktigt, vilket innebär att temperaturerna är varmare oavsett säsong.

Klimatet i Tibet

Beläget på mycket hög höjd, med en genomsnittlig höjd på 4 000 m, har den tibetanska platån en övervägande subarktisk klimat. Därför lider regionen av särskilt stränga vintrar och mycket korta, men ganska milda somrar. De bästa månaderna att åka dit är således juli och augusti. Det finns en mycket hög solskenstid i denna del av Kina, året runt.

Här är vad du kan förvänta dig om du vill besöka Lhasa, huvudstaden:

 • Under vintern, från november till mars, är det mellan -3 och -10°C på natten, och mellan 2 och 8°C (47°F) på dagen, med januari som den kallaste månaden. Snön är alltså närvarande.
 • I april, maj och oktober är temperaturerna högre med maximala temperaturer mellan 11 och 15°C (59°F) . Det är dock perioderna med mest snö.
 • Från juni till september, räkna med mellan 18 och 20°C (68°F) som varmast på dagen. Det kan dock förekomma några regniga och gråa dagar, eller till och med snö redan i augusti.

Temperaturer och nederbörd i Kina

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Kina och månad-för-månad nederbörd för städerna Peking, Lhasa, Hong Kong Island, Guangzhou (Canton) och Kunming, liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Kina

Ta reda på när det är högsäsong i Kina (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Kina

Månader med låg turisttillströmning är: Januari, Februari, Mars, April, Maj och November. Besöksfrekvensen är hög i: Juni, Juli, Augusti, September, Oktober och December.

 • Extrem lågsäsong i Kina: Januari, Februari och Mars.
 • Lågsäsong i Kina: April, Maj och November.
 • Högsäsong i Kina: Juni.
 • Extrem högsäsong i Kina: Juli, Augusti, September, Oktober och December.

Diagram: Kina turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Kina

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Shanghai är i genomsnitt billigare när du reser i maj (8448 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i juli riskerar du däremot att få betala 4055 SEK mer för ditt flyg till Shanghai.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till KinaVart ska man åka i Kina?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Peking36°F43°F59°F72°F86°F94°F95°F92°F83°F70°F52°F38°F
Lhasa36°F41°F45°F52°F59°F68°F68°F68°F65°F56°F47°F41°F
Hong Kong Island68°F70°F74°F77°F85°F86°F88°F88°F88°F83°F77°F70°F
Guangzhou (Canton)68°F74°F77°F83°F90°F92°F94°F95°F92°F86°F79°F70°F
Kunming59°F67°F72°F77°F79°F77°F77°F79°F76°F70°F67°F59°F
Shanghai50°F52°F59°F68°F79°F83°F90°F90°F83°F76°F67°F54°F
Shigatsé‎36°F40°F45°F54°F61°F70°F70°F68°F65°F56°F47°F40°F
Chengdu54°F59°F68°F77°F85°F88°F90°F90°F81°F72°F65°F56°F
Dalian32°F36°F45°F54°F65°F74°F81°F83°F76°F65°F52°F40°F
Guilin58°F63°F68°F76°F83°F86°F90°F90°F88°F81°F70°F59°F
Harbin7°F16°F34°F58°F72°F81°F85°F81°F70°F54°F31°F11°F
Jiuquan (Gansu)27°F36°F50°F63°F72°F81°F86°F85°F74°F59°F43°F29°F
Lijiang56°F61°F65°F70°F76°F76°F74°F74°F70°F67°F61°F56°F
Ön Hainan (Haikou)70°F74°F81°F85°F90°F92°F92°F90°F88°F85°F79°F74°F
Pingyao32°F40°F52°F63°F74°F83°F85°F81°F72°F61°F47°F34°F
Qingdao40°F43°F50°F61°F70°F77°F83°F85°F79°F70°F58°F43°F
Qiqihar7°F16°F36°F58°F72°F81°F88°F83°F70°F54°F31°F11°F
Urumqi25°F29°F43°F63°F72°F81°F86°F85°F74°F59°F41°F29°F
Wenzhou56°F59°F65°F72°F79°F85°F90°F92°F86°F77°F68°F59°F
Wuhan52°F58°F67°F76°F85°F90°F94°F94°F86°F79°F67°F54°F

Legend:

perfekt väder

bra väder

acceptabelt väder

dåligt väder

mycket dåligt väder


Om Kina

Vad kan jag göra i Kina?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Kina tillförlitlig?

Klimatdata för Kina har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Kina tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Peking, Lhasa, Hong Kong Island, Guangzhou (Canton), Kunming, Shanghai, Shigatsé‎, Chengdu, och 80 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter