När ska man åka till Sverige?

Den bästa tiden att resa till Sverige är sommaren, mellan juni och september, men en resa året runt är möjlig, beroende på vilka upplevelser du vill ha på plats.

 • För en citytrip på några dagar till Stockholm, välj månaderna mellan april och oktober. Visst kan det vara svalt, till och med kallt, på våren och hösten, men om du har en tight budget är huvudstaden då mycket mer prisvärd och väderförhållandena är acceptabla. Även kallad "Nordens Venedig", möjliggör den upptäckter präglade av livskvalitet. Från juni till augusti är det rätt tid att åka på en minikryssning på dess klara vatten i skärgården. Du kan utforska många öar med färgglada hus och fördjupa dig i den svenska kulturen.
 • När är det bäst att åka till Sverige för att göra minnesvärda vandringar i samklang med naturen och delta i utomhusaktiviteter? Välj sommaren, mellan juni och september. I början av säsongen kan regnet dyka upp, men dagarna är längre. Å andra sidan kommer höstvädret redan från mitten av augusti och luften blir svalare, vilket kompenseras av skogsmiljöer som kläs i overkliga färger. Det bästa är att åka till Sverige i juli.
 • För att bada är juli och augusti de varmaste månaderna. Dock är denna aktivitet främst för de modiga, eftersom havstemperaturen sällan stiger över 19°C (67°F) , och vanligtvis ligger runt 17°C (63°F) . Bra att veta: vattnet i sjöarna är alltid lite varmare! Och för att värma dig, finns inget bättre än en traditionell bastu...
 • För att se midnattssolen beror allt på latituden: norr om polcirkeln är den synlig 24 timmar om dygnet från mitten av maj till den 20 juli och från början av juni till mitten av juli för städer som ligger strax under polcirkeln. Å andra sidan, under vintern, från december till mars, är det nästan konstant natt i denna zon. I södra Sverige kommer du inte att se midnattssolen, men dagarna är ändå väldigt långa med till exempel 18 timmar den 1 juli i Stockholm.
 • Om du drömmer om att se norrsken, är den bästa perioden från februari till april, när nätterna är långa och himlen ofta är klar. Ju längre norrut du är, desto större chanser har du att se denna fascinerande naturföreteelse.
 • För att åka skidor eller åka hundsläde, är säsongen mellan december och april i mellersta Sverige och från mars till början av juni i norr.

Vad ska man ta med i sin resväska för en resa till Sverige? Oavsett när du åker, kom ihåg att ta med badkläder och solskydd. På vintern, och även under övergångsperioderna beroende på latituden, ta med en hel del varma kläder och använd löklagringstekniken med flera lager, avslutat med en varm och vattentät jacka. Bra vattentäta vandringskängor, ullsockor, handskar och mössa är också nödvändiga. Resten av året, ha alltid en jacka med dig för att skydda dig mot regnet och bekväma kläder för promenader.När och vart ska man åka beroende på vädret?

Götaland
Göteborg, Malmo, Gotland...

Juni, Juli, Augusti och September
59°F till 74°F°C
2 till 13 dagar
58°F till 67°F
Maj
50°F till 63°F°C
2 till 7 dagar
47°F till 54°F
Januari, Februari, Mars, April, Oktober, November och December
36°F till 56°F°C
1 till 9 dagar
36°F till 56°F

Norrland
Sundsvall, Gävle, Skellefteå...

Juni, Juli och Augusti
52°F till 74°F°C
3 till 10 dagar
54°F till 65°F
September
49°F till 63°F°C
2 till 7 dagar
56°F till 58°F
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Oktober, November och December
13°F till 61°F°C
1 till 8 dagar
34°F till 50°F

Svealand
Stockholm, Uppsala, Karlstad...

Juni, Juli, Augusti och September
58°F till 74°F°C
1 till 9 dagar
56°F till 67°F
Maj
52°F till 61°F°C
1 till 8 dagar
43°F till 47°F
Januari, Februari, Mars, April, Oktober, November och December
27°F till 52°F°C
0 till 8 dagar
34°F till 52°F

För att få all information om klimatet och vädret i Sverige för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Sverige i januari Sverige i februari Sverige i mars Sverige i april Sverige i maj Sverige i juni Sverige i juli Sverige i augusti Sverige i september Sverige i oktober Sverige i november Sverige i december


När ska man åka till Sverige listat per stad

Chargement en cours
Götaland Götaland Norrland Norrland Svealand Svealand

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Sverige

Tack vare Golfströmmen har Sverige ett tempererat klimat trots sin nordliga position. Eftersom landet sträcker sig långt från norr till söder finns det tre huvudsakliga varianter:

 • Ett tempererat havsklimat är dominerande. Det finns i Göteborg och i en stor del av södra Sverige, samt i Nyköping i landets centrum.
 • Ett fuktigt tempererat kontinentalklimat utan torrperiod finns i mellersta Sverige, särskilt i Stockholmsregionen, men även mot söder i Norrköping och mot norr i Gävle.
 • Ett subarktiskt klimat med kalla vintrar råder över större delen av norra Sverige, som i Sundsvall. Det finns också runt Siljan-sjön i den centrala regionen.

Precis som alla europeiska länder har Sverige fyra årstider:

 • Sommaren varar olika lång tid beroende på var man befinner sig. I norr kommer den ganska plötsligt i juni och slutar lika abrupt runt mitten av augusti. I mellersta och södra Sverige kommer den mer gradvis och varar längre: ofta ända till mitten av september. Det är värt att notera att med den globala uppvärmningen tenderar denna säsong att förlängas över hela landet. Förvånansvärt nog är temperaturerna jämförbara från norr till söder, och det är den årstid då det regnar mest.
 • Våren och hösten är ganska korta: de kan sammanfattas till månaderna maj och november. Vid dessa tider på året är luften sval och fuktig.
 • Vintern varar cirka 7 månader i norra Sverige, från oktober till april, och maximaltemperaturen är nästan överallt negativ i denna region. I mellersta och södra Sverige erbjuder termometern trevligare genomsnittstemperaturer, men snön är ändå ofta närvarande mellan december och mars, särskilt på landsbygden.

Vädret i Sverige präglas av stor instabilitet, särskilt på sommaren. Det är inte ovanligt med flera väderomslag samma dag och stora temperaturskillnader från en timme till en annan. Dessutom är temperaturskillnaden mycket stor mellan sommar och vinter, särskilt i norr där skillnaden kan vara över 30°C (86°F) !

Sverige: Port de Stockholm, Suède

Klimatet i Götaland (Södra Sverige) och i Svealand (Mellersta Sverige)

Även om klimatet i Götaland är främst oceaniskt och Svealand kontinentalt fuktigt, är vädret i dessa två regioner i stort sett detsamma.

 • Den bästa tiden att åka dit sträcker sig från juni till september, under sommaren. Denna säsong har många regniga dagar, men temperaturerna är milda. Räkna med mellan 19 och 22°C (72°F) på dagen och mellan 15 och 17°C (63°F) på natten fram till augusti, sedan ungefär 4°C (40°F) mindre i september. Det är i närheten av Norrköping och Uppsala som det är varmast, med toppar som når nästan 25°C (77°F) i juli. Vid den här tiden är ljuset exceptionellt och varar upp till 18 timmar om dagen.
 • På våren stiger gradvis temperaturen: det är mellan 8 och 11°C (52°F) i april, och mellan 14 och 16°C (61°F) i maj. Nederbördsmängderna är ganska rimliga, men när det regnar ökar fuktigheten känslan av svalka. Hösten har samma egenskaper, men omvända: i oktober är maxtemperaturerna mellan 10 och 13°C (56°F) , sedan sjunker de till mellan 5 och 9°C (49°F) i november.
 • Vintern är ganska sträng i denna del av Sverige. Det är mellan 3 och 6°C (43°F) i december och mars, medan januari och februari är årets kallaste månader med maxtemperaturer som når nära 0°C (32°F) .

Klimatet i Norrland (Norra Sverige)

I norra Sverige är endast månaderna juni till augusti också gynnsamma ur vädersynpunkt. Då är det mellan 20 och 23°C (74°F) på dagen! Nederbördsmängderna är lite lägre än i landets centrum och söder, och det är i juli som de är vanligast.

I september är en resa fortfarande möjlig eftersom det är runt 17°C (63°F) . Från och med oktober sjunker temperaturen till i genomsnitt 10°C (50°F) på dagen och 0°C (32°F) på natten, så det är då de första snöfallen dyker upp.

Mellan november och mars är vintern i full gång och den kan vara mycket sträng på vissa platser. Medan dagliga genomsnitt ligger mellan -11 och 5°C (41°F) , är det inte ovanligt att det blir så kallt som -30°C ovanför polcirkeln. Även om det är iskallt är säsongen ganska torr.

I april och maj är temperaturerna fortfarande negativa vid Kebnekaise, men stiger gradvis längre söderut. I Sundsvall kan du förvänta dig genomsnittstemperaturer runt 7°C (45°F) i april och 13°C (56°F) i maj.


Temperaturer och nederbörd i Sverige

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Sverige och månad-för-månad nederbörd för städerna Stockholm, Göteborg, Gävle, Gotland och Karlstad, liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Sverige

Ta reda på när det är högsäsong i Sverige (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Sverige

Månader med låg turisttillströmning är: Januari, Februari, Mars, April, Maj, September, Oktober, November och December. Besöksfrekvensen är hög i: Juni, Juli och Augusti.

 • Extrem lågsäsong i Sverige: Januari, Mars, Oktober, November och December.
 • Lågsäsong i Sverige: Februari, April, Maj och September.
 • Högsäsong i Sverige: Juni.
 • Extrem högsäsong i Sverige: Juli och Augusti.

Diagram: Sverige turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Sverige

Priset för en flygresa tur och retur från Helsinki till Stockholm är i genomsnitt billigare när du reser i mars (951 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i oktober riskerar du däremot att få betala 459 SEK mer för ditt flyg till Stockholm.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till SverigeVart ska man åka i Sverige?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Stockholm32°F34°F40°F50°F59°F67°F72°F70°F63°F50°F43°F36°F
Göteborg36°F36°F41°F50°F59°F65°F70°F68°F63°F54°F47°F40°F
Gävle31°F32°F38°F50°F61°F68°F74°F70°F63°F50°F41°F34°F
Gotland36°F36°F40°F47°F54°F63°F68°F68°F61°F52°F47°F41°F
Karlstad32°F32°F40°F50°F59°F67°F72°F68°F63°F52°F43°F36°F
Malmo38°F38°F43°F52°F59°F67°F70°F70°F65°F56°F49°F41°F
Skellefteå25°F25°F32°F41°F54°F63°F68°F67°F58°F45°F36°F31°F
Sundsvall27°F29°F34°F45°F56°F65°F70°F67°F58°F47°F38°F32°F
Uppsala31°F32°F40°F50°F61°F68°F74°F70°F63°F50°F41°F34°F
Fårö island38°F36°F38°F43°F50°F59°F67°F67°F61°F52°F47°F41°F
Fiskebäckskil38°F36°F41°F47°F56°F61°F67°F67°F61°F54°F47°F41°F
Fjällbacka36°F34°F41°F50°F58°F65°F68°F67°F61°F52°F45°F40°F
Hållö island38°F36°F41°F47°F56°F61°F67°F67°F61°F54°F47°F41°F
Kebnekaise13°F16°F23°F32°F38°F52°F61°F58°F49°F32°F23°F18°F
Kullaberg38°F38°F41°F50°F58°F65°F68°F68°F63°F56°F49°F43°F
Lund38°F38°F43°F52°F61°F68°F72°F70°F65°F56°F47°F41°F
Norrkoping32°F34°F41°F52°F61°F70°F74°F72°F63°F52°F43°F36°F
Öland36°F36°F41°F50°F59°F67°F72°F70°F65°F54°F47°F40°F
Ostersund23°F25°F31°F41°F54°F63°F68°F65°F56°F43°F34°F29°F
Sandhamn34°F34°F38°F45°F52°F61°F67°F67°F61°F50°F45°F38°F

Legend:

perfekt väder

bra väder

acceptabelt väder

dåligt väder

mycket dåligt väder


Om Sverige

Vad kan jag göra i Sverige?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Sverige tillförlitlig?

Klimatdata för Sverige har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Sverige tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Stockholm, Göteborg, Gävle, Gotland, Karlstad, Malmo, Skellefteå, Sundsvall, och 97 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter