När är bästa tiden att åka till Stockholm

På grund av sitt relativt hårda klimat tror man ofta att den bästa tiden att resa till Stockholm är mycket begränsad. Ändå kan Sveriges huvudstad upptäckas under alla årstider. Självklart, om du vill uppleva Stockholm med behagligt väder, kommer den ideala perioden att vara sommaren, från juni till september.

Under sommaren är klimatet soligt i Stockholm, med temperaturer mellan cirka 15 och 22°C (72°F) . Dock är turistströmmen stor under denna period. Dessutom, även om levnadskostnaderna alltid är ganska höga i Sverige, stiger priserna under högsäsongen, vilket påverkar din resebudget.

Så om du funderar på när du ska resa till Stockholm med en lägre budget, kan du välja perioder runt sommarsäsongen. Faktum är att från mars till juni och från oktober till november kommer priserna att vara lägre och staden är oftast lugnare.

Dessutom, om du inte har något emot kylan, är vintern en bra tid att hämta ny energi i Stockholm, särskilt under december månad. Julens magi och nyårsfesternas underhållning gör denna stad ännu mer magisk.

Så, när är bästa tiden att åka till Stockholm? Här är lite mer information som hjälper dig i ditt beslut:

 • De bästa månaderna för bra väder i Stockholm är Juni, Juli, Augusti och September
 • I genomsnitt är de varmaste månaderna, Juli och Augusti
 • De kallaste månaderna är Januari och Februari
 • De regnigaste månaderna Juni, Juli, Augusti och Oktober
 • De bästa månaderna för simning är Juli och AugustiÅrlig väderprognos för Stockholm

Infografik över de bästa tiderna att besöka Stockholm
Infografik över de bästa tiderna att besöka Stockholm ©nar-och-vart.se

Väderdetaljer i Stockholm månad för månad

För att få all information om klimatet och vädret i Stockholm för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November DecemberVäder och klimat i Stockholm

Stockholm, Sveriges huvudstad, har ett kontinentalt klimat. Här finns kalla vintrar med snö och relativt varma somrar. Nederbörden är ganska låg under året jämfört med andra europeiska städer som London eller Amsterdam. Dock är det på sommaren som regndagarna är flest i Stockholm.

Dessutom påverkas Stockholms klimat av vindar från Arktis och Sibirien, som sänker temperaturen men också varmare strömmar från Atlanten, vilket ger mildare temperaturer än i norra delen av landet.

Faktum är att om Sverige är ett land där snön vanligtvis faller hela vintern, är det inte alltid fallet i Sveriges huvudstad. Snöfallen är färre och mindre betydande än i till exempel Montreal.

Klimatet i Stockholm på våren

Våren kommer ganska sent till Stockholm. Det är först från april som temperaturerna stiger. Gradvis når de cirka 12°C i maj och överstiger 15°C (59°F) i juni.

Dessutom kännetecknas Stockholms klimat på våren av vackra soliga dagar och ganska torrt väder. Även om nederbörden är vanlig på vintern och sommaren är regndagarna färre på våren.

Särskilt i april, den minst regniga månaden på året i Sveriges huvudstad. Det är en ganska gynnsam period för en vistelse, även om kylan är närvarande.

Klimatet i Stockholm på sommaren

Från juni till september är vädret i Stockholm mycket behagligt. Temperaturerna är ganska höga med en genomsnittstemperatur på 15 till 22°C (72°F) . Så klimatet är idealiskt för att upptäcka stadens sevärdheter och njuta av utomhusaktiviteter.

Den bekväma värmen åtföljs av soliga dagar. Men sommaren är också en regnsäsong i detta område. Faktum är att juli och augusti har cirka 5 regndagar med nära 100 mm nederbörd varje. Detta bör inte förstöra din vistelse, men det är något att tänka på när du packar.

Dessutom, om du planerar att bada under semestern, måste du vara modig. Även mitt i sommaren når vattentemperaturen knappt över 20°C (68°F) .

Slutligen, i Stockholm blir det kallare redan i början av september. Genomsnittstemperaturerna är cirka 15°C (59°F) under denna tid.

Klimatet i Stockholm på hösten

På hösten sjunker temperaturerna snabbt i Stockholm. Redan i oktober sjunker de under 10°C (50°F) och signalerar vinterns ankomst. I november är medeltemperaturen cirka 5°C (41°F) och i början av december är temperaturen redan nära 0°C (32°F) .

Visserligen kännetecknas inte denna säsong av betydande nederbörd, men soltimmar är färre än på sommaren. Himlen kan vara grå regelbundet under denna tid.

Dessutom, på grund av Stockholms latitud, är dagsljuset särskilt kort på hösten. Detta kan påverka planeringen av din resa om du väljer att besöka Stockholm under denna säsong, särskilt från november.

Klimatet i Stockholm på vintern

Vintern i Stockholm är relativt mild jämfört med Abisko i norra delen av landet, där temperaturerna verkligen är isande.

Ändå, från januari till mars, är kylan närvarande i Sveriges huvudstad. I december ligger genomsnittstemperaturerna mellan 2 och 0°C (32°F) . De kan till och med närma sig -2°C, särskilt i februari, den kallaste månaden på året.

Visst kan vissa dagar vara mildare än andra.

Å andra sidan, även om det är möjligt att snöfall inträffar under vintern i Stockholm, är de inte konstanta. Vädret är faktiskt ganska torrt under vintern i denna europeiska huvudstad.

Dessutom är dagsljuset särskilt kort på vintern, cirka 6 eller 7 timmar. Så även om Stockholm inte är den mest lämpade platsen för att se norrsken, kan det hända att du ser det under dessa långa nätter, särskilt under perioder med hög aktivitet.

Slutligen är ett besök i Stockholm på vintern ett val som kommer att locka äventyrslystna resenärer. Om du tar med dig varma kläder kommer det att vara en idealisk tid att upptäcka stadens charm.

Stockholm : StockholmDiagram: temperatur och nederbörd i Stockholm

Graferna nedan låter dig se normala säsongstemperaturer för staden Stockholm: den lägsta och högsta utomhustemperaturen, risk för och månadsvis nederbördsvolym, genomsnittligt antal soltimmar per dag, , havstemperaturen, den relativa luftfuktigheten för varje månad på året.

Temperatur utomhus

Nederbörd (regn)

Dagliga solskenstimmar

Havstemperatur

Luftfuktighet


Turisttillströmning och turistsäsong i Stockholm

Ta reda på när det är högsäsong i Stockholm (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Stockholm

 • Extrem lågsäsong i Stockholm
  De månader med lägst antal turister är: Januari, Februari, Mars och April.
 • Lågsäsong i Stockholm
  Månader med låg turisttillströmning är: Oktober, November och December.
 • Högsäsong i Stockholm
  Besöksfrekvensen är hög i: Maj, Juni och September.
 • Extrem högsäsong i Stockholm
  Antalet turister i Stockholm är som högst i: Juli och Augusti.

Diagram: Stockholm turistindex per månadLågprissäsong i Stockholm

Genomsnittligt pris för hotell i Stockholm månad för månad

Generellt sett är December den månad då priset på ett hotellrum är billigast i Stockholm. Så det är ett bra tillfälle att åka då och spara pengar! Däremot är Maj statistiskt sett årets dyraste månad inom hotellbranschen.

Boka ett hotellrum till bästa pris

Genomsnittligt pris för flyg till Stockholm

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Stockholm är i genomsnitt billigare när du reser i april (1290 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i juli riskerar du däremot att få betala 326 SEK mer för ditt flyg till Stockholm.

Hitta ett flyg till bästa pris

Genomsnittligt pris för att hyra en bil i Stockholm

Att hyra bil i Stockholm kostar i genomsnitt 477 SEK per dag. Priset varierar med 105 SEK beroende på månad. I september är den genomsnittliga kostnaden för att hyra en bil i ett dygn t.ex. 430 SEK. Detta är den bästa tiden för att spara pengar! I juli är det genomsnittliga priset däremot 535 SEK.

Hyr en bil till bästa pris


Andra städer och platser i närheten av Stockholm

När ska man åka till Sverige?

Chargement en cours
Legend: Stockholm andra platser

Ändra enheter