När ska man åka till Azorerna?

Den bästa tiden att åka till Azorerna är otvivelaktigt sommartiden, mellan juni och oktober. Även om det sammanfaller med högsäsongen för turism och därmed högre priser, är det den enda perioden då du bör ha generellt bra väder.

Våren och hösten har mer varierande väderförhållanden. Temperaturen är behaglig, men regnskurar är ganska vanliga. Det är därför fullt möjligt att överväga en resa till Azorerna under dessa perioder.

Så, den enda säsongen som absolut bör undvikas är vintern: även om temperaturen förblir mild, är regnet närvarande och kan hålla dig instängd på ditt hotellrum under flera dagar.

När ska man åka till Azorerna baserat på dina intressen?

 • För vandring på vandringsleder, särskilt i bergen på ön Pico, föredra månaderna juni till september. Men om du vill känna dig ensam i världen och njuta av överkomliga priser med milda väderförhållanden, är det bäst att undvika juli och augusti.
 • För att njuta av stranden, sträcker sig den idealiska perioden från juni till oktober. Men med ett oceaniskt klimat är uppvärmningen av vattnet på Azorerna något fördröjd jämfört med resten av Europa. Havet kommer alltså vara varmare i september än i juni.
 • För att koppla av och njuta av stranden, föredra perioden mellan juni och oktober, när temperaturen är hög och himlen är blå.
 • För dykning, är det mellan juli och oktober du bör åka till Azorerna. Det är under dessa sommarmånader som sikten är bäst.

Innan du reser, se till att packa din väska ordentligt. Oavsett vilken tid på året din resa är planerad, är vädret på Azorerna instabilt och det är vanligt att uppleva olika väderförhållanden under samma dag: regn, dimma, klarblå himmel... allt är möjligt!

Här är nödvändigheterna att ta med dig för att vara förberedd på alla situationer:

 • På sommaren: en baddräkt, lätta kläder, samt en tröja och långa byxor för kvällen. Det är också klokt att ta med en lätt regnjacka.
 • På vintern och under övergångsperioderna: tänk på löklagringstekniken, med flera lager kläder att anpassa efter dagens väder. Ta med lätta och varma kläder för dagen, samt en fleece eller tröja för kyliga kvällar. Ta också med en varm och vattentät jacka som skyddar dig mot regn och vind.
 • Året runt: bra vandringskängor, ett paraply, solglasögon och solkräm!Årlig väderprognos för Azorerna

För information om klimat och väder stad på Azorerna för en viss månad klickar du på motsvarande rad nedan:

Januari 59°F till 65°F
4 till 8 dagar*
Februari 58°F till 63°F
4 till 7 dagar*
Mars 58°F till 63°F
4 till 7 dagar*
April 59°F till 65°F
4 till 6 dagar*
Maj 61°F till 67°F
4 till 6 dagar*
Juni 65°F till 70°F
2 till 4 dagar*
Juli 70°F till 74°F
1 till 3 dagar*
Augusti 72°F till 77°F
2 till 4 dagar*
September 70°F till 76°F
4 till 5 dagar*
Oktober 67°F till 72°F
4 till 8 dagar*
November 63°F till 68°F
4 till 6 dagar*
December 61°F till 67°F
6 till 9 dagar*
* vädret varierar över landet

När ska man åka till Azorerna listat per stad

Chargement en cours


Klimat och Väder på Azorerna

Belägna i hjärtat av Atlanten, ligger Azorerna utanför Portugal, det land de administrativt tillhör. Trots en gemensam latitud med länderna i södra Europa är vädret mildare och fuktigare där tack vare Gulfströmmen, denna havsström som kommer från Karibien.

Azorernas klimat är av måttligt och mildt oceaniskt typ, men om du letar efter paradisöar och tropiskt väder, glöm genast denna ögrupp! Regnet är mycket närvarande och temperaturerna inte särskilt höga. Tack vare detta relativt stabila klimat året runt är floran på Azorerna riklig och varierad: kamelior, hortensior, azaleor och andra färgglada blommor kommer att glädja entusiasterna!

En annan egenskap hos arkipelagen är att den har många mikroklimat. Så kan temperaturer och nederbörd vara mycket olika mellan kusterna och bergen.

När det gäller årstider är vår och höst inte särskilt markerade. Det finns således en svalare säsong mellan slutet av oktober och slutet av juni och en solig sommar från början av juli till slutet av september.

Azorerna: L’île de Sao Miguel, Açores

Temperaturerna på Azorerna

Som tidigare nämnts, varierar temperaturerna lite under månaderna, utan plötsliga förändringar:

 • Vintertid sjunker termometern sällan under 8°C (47°F) på natten, för att nå cirka 17°C (63°F) under dagen. Goda nyheter: det förekommer aldrig några köldvågor!
 • Sommartid ligger temperaturerna runt 25°C (77°F) mitt på dagen, för att sjunka till 17/18°C på natten. Det är alltså extremt sällsynt att termometern når 30°C (86°F) .

Vad gäller havet, erbjuder det behagliga temperaturer: cirka 23°C (74°F) i augusti och september, och kan till och med nå 25°C (77°F) i vindskyddade vikar.

Regnet på Azorerna

Vädret på Azorerna präglas starkt av regn. Skurar är mycket vanliga på hösten och vintern. På sommaren är de mer sällsynta och mindre intensiva, även om det ofta regnar mellan 5 och 7 dagar i juli och augusti.

Förutom årstiderna, kommer regnmängden också att bero på vilken ö du befinner dig på. Så är öarna i sydost, som São Miguel och Santa Maria, betydligt mindre regniga än de i nordväst, särskilt Flores, Terceira och Corvo, där årliga nederbördsmängder överstiger 1 000 mm.

Till sist, även om det inte regnar, kan klimatet vara mycket fuktigt, särskilt vid kustområdena.

Var också uppmärksam på orkaner: från Karibien kan de nå Azorerna i slutskedet, särskilt under september och oktober.

Solstrålningen på Azorerna

Solstrålningen på ögruppen är ganska låg, särskilt mellan oktober och april då solen sällan visar sig mer än 4 timmar per dag i genomsnitt. Under denna period är himlen molnig, och detta fenomen förstärks av närvaron av terrängen, som blockerar molnen över öarna.

Inte förvånande, är det i juli och augusti som solen skiner mest med en genomsnittlig soltid på 7 timmar per dag.


Temperaturer och nederbörd på Azorerna

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer på Azorerna och månad-för-månad nederbörd för städerna Angra do Heroismo (Terceira), Flores Island, Ponta Delgada, Santa Maria (Azorerna) och Furnas, liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong på Azorerna

Ta reda på när det är högsäsong på Azorerna (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong på Azorerna

Månader med låg turisttillströmning är: Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Oktober, November och December. Besöksfrekvensen är hög i: Juli, Augusti och September.

 • Extrem lågsäsong på Azorerna: Januari, Februari, Mars, November och December.
 • Lågsäsong på Azorerna: April, Maj, Juni och Oktober.
 • Högsäsong på Azorerna: Juli och September.
 • Extrem högsäsong på Azorerna: Augusti.

Diagram: Azorerna turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Azorerna

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Ponta Delgada är i genomsnitt billigare när du reser i januari (2075 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i juli riskerar du däremot att få betala 2187 SEK mer för ditt flyg till Ponta Delgada.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till AzorernaVart ska man åka på Azorerna?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Angra do Heroismo (Terceira)63°F61°F61°F63°F65°F68°F74°F76°F74°F70°F67°F65°F
Flores Island63°F61°F61°F61°F65°F68°F72°F76°F74°F70°F67°F65°F
Ponta Delgada63°F63°F63°F63°F65°F68°F72°F76°F74°F72°F67°F65°F
Santa Maria (Azorerna)65°F63°F63°F65°F67°F70°F74°F77°F76°F72°F68°F67°F
Furnas63°F63°F63°F63°F65°F68°F72°F76°F74°F72°F67°F65°F
São Jorge63°F61°F61°F63°F65°F68°F72°F76°F74°F70°F67°F63°F
São Miguel63°F63°F63°F63°F65°F68°F72°F76°F74°F72°F67°F65°F

Legend:

bra väder

acceptabelt väder


Om Azorerna

Vad kan jag göra på Azorerna?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Azorerna tillförlitlig?

Klimatdata för Azorerna har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Azorerna tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Angra do Heroismo (Terceira), Flores Island, Ponta Delgada, Santa Maria (Azorerna), Furnas, São Jorge och São Miguel.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter