När ska man åka till Skottland?

Beläget i norra Storbritannien och känt för sitt regniga väder året runt, är det inte lätt att veta när man ska resa till Skottland. Det bästa är att åka dit mellan början av maj och slutet av september, när temperaturen är som varmast och dagarna är långa, även om regnskurar kan förväntas över hela landet.

Det är under sommarmånaderna, mellan juli och september, som vädret är mest behagligt. Dock är det också högsäsong för turister och man kan förvänta sig en stor mängd besökare, både lokala och utländska. Inte förvånande är det också vid denna tid på året som priserna är som högst.

Vilken är den bästa tiden att resa till Skottland utan att trängas med massor av besökare? Om du drömmer om att utforska hedlandskap eller de branta klipporna längs kusten i lugn och ro och med en rimlig budget, är det bäst att välja slutet av våren, i maj och juni. Det kommer också vara en gyllene chans att beundra blomstrande ängar och njuta av solsken. Det är i centrala regionen och längs östra och västra kusterna som vädret är mest gynnsamt vid denna tid på året.

Resten av tiden är Skottland långt ifrån populärt bland turister, eftersom man kan förvänta sig ganska låga temperaturer, och till och med snö på höjderna i Highlands. Om du är en fan av vintersporter, kan det vara en originell destination för att njuta av snöns glädje!

Dock är många hotell och lantliga vandrarhem stängda under denna period. Om kylan inte skrämmer dig, kan plan B vara att hyra en husbil eller en campingbil med uppvärmning för att utforska Skottland utanför de vanliga turiststråken och känna sig som ensam på jorden!När och vart ska man åka beroende på vädret?

Karta över de bästa tiderna att besöka Skottland
Karta över de bästa tiderna att besöka Skottland ©nar-och-vart.se

Central Region
Stirling, Falkirk, Loch Lomond & The Trossachs National Park...

Maj, Juni, Juli, Augusti och September
52°F till 65°F°C
2 till 8 dagar
50°F till 59°F
Januari, Februari, Mars, April, Oktober, November och December
40°F till 54°F°C
2 till 9 dagar
45°F till 58°F

Highland
Inverness, Fort William, Skye...

Juni, Juli, Augusti och September
54°F till 65°F°C
2 till 15 dagar
52°F till 58°F
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Oktober, November och December
38°F till 58°F°C
1 till 17 dagar
45°F till 56°F

Orkneyöarna
Kirkwall...

Juli, Augusti och September
58°F till 59°F°C
6 till 8 dagar
56°F till 58°F
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Oktober, November och December
47°F till 54°F°C
5 till 11 dagar
45°F till 56°F

Outer Hebrides
Stornoway...

Juni, Juli, Augusti och September
58°F till 59°F°C
6 till 11 dagar
54°F till 58°F
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Oktober, November och December
47°F till 54°F°C
7 till 14 dagar
47°F till 56°F

Shetland Islands
Lerwick...

Juli, Augusti och September
56°F till 59°F°C
3 till 9 dagar
56°F till 58°F
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Oktober, November och December
45°F till 54°F°C
2 till 13 dagar
47°F till 54°F

Skottlands östkust
Edinburgh, Aberdeen, Dundee...

Juli och Augusti
56°F till 65°F°C
3 till 10 dagar
58°F till 59°F
Maj, Juni och September
49°F till 63°F°C
2 till 8 dagar
49°F till 59°F
Januari, Februari, Mars, April, Oktober, November och December
38°F till 56°F°C
1 till 11 dagar
45°F till 58°F

Skottlands västkust
Glasgow, Dumfries, Isle of Mull...

Maj, Juni, Juli, Augusti och September
54°F till 65°F°C
5 till 15 dagar
50°F till 61°F
Januari, Februari, Mars, April, Oktober, November och December
41°F till 56°F°C
4 till 17 dagar
45°F till 59°F

När ska man åka till Skottland listat per stad

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Skottland

Klimatet i Skottland är av oceantyp med två varianter: i större delen av landet, från Edinburgh till Glasgow via Aberdeen, är somrarna tempererade. Å andra sidan, längre norrut, mot Inverness och bortom, är somrarna korta och svala.

Precis som hos sina grannar Irland och Wales är Skottlands väder känt för sin fuktighet och sina ogynnsamma förhållanden. Därför överstiger temperaturerna sällan 20°C (68°F) och det är svårt att undvika regn. Dock inga skyfall här! Istället njuter man av lätt duggregn, men närvarande året runt. Dock avbryts de frekvent av solsken.

Oavsett vilken säsong din resa är under är det därför nödvändigt att ha rätt utrustning. Bland de nödvändiga sakerna att packa i din väska, glöm inte vattentäta kläder och skor, kläder i flera lager beroende på väderförhållandena, ett bra myggmedel för att skydda dig mot midges som är vanliga mellan mitten av maj och slutet av september, men också solskydd.

Här är vad du kan förvänta dig beroende på säsongen:

  • På sommaren är temperaturerna i Skottland runt 15°C (59°F) på stora delar av territoriet och kan nå upp till 20°C (68°F) på östkusten. Till skillnad från vad man kan tro är det inte den torraste perioden och den är till och med mindre solig än våren. Som kompensation erbjuder dess latituder långa dagar, med ljus ända till sent, särskilt i landets norra delar.
  • Hösten börjar redan i slutet av augusti och är relativt kort. Även om vädret är mer omväxlande än vid andra tider på året, klär sig landskapen i fantastiska färger!
  • På vintern faller natten redan på tidig eftermiddag, men det är den perfekta säsongen för att observera otroliga norrsken i den yttersta norr. Längre söderut täcks Highlands av snö, men temperaturerna förblir acceptabla med en termometer som sällan sjunker under 0°C (32°F) .
  • Våren har alla fördelar för en lyckad resa: dagarna blir snabbt längre och solen är närvarande.

Skottland: Le Château de Stalker

Vädret i Skottland varierar också beroende på vilken region du befinner dig i:

Klimatet på Skottlands västkust och i högländerna

Höglandet, beläget i norr av landet, har ett fuktigare och blåsigare klimat än andra områden. Detta dåliga väder beror på närvaron av berg, men också på de dominerande vindarna som kommer rakt från Atlanten. Trots detta är det tack vare denna frekventa regn som denna del av Skottland har enastående landskap och natur!

Om du vill utforska denna underbara region, välj sommartid, som är mildare på ön Skye och dess omgivningar, men betydligt kortare runt Inverness, inlandet.

På västkusten, söder om högländerna, är vädret trevligare och en resa är fullt möjlig redan från maj.

Klimatet i öst och i centrala Skottland

Generellt har detta område av Skottland ett tempererat havsklimat, förutom i Cairngorms National Park nära Inverness, där sommaren är kort och sval.

Längs kusten kan temperaturen vara mycket trevlig på sommaren. De mest gynnsamma månaderna att åka dit är juli och augusti. Det är dock fullt möjligt att ha en idyllisk vistelse på våren: det är i detta område som det regnar minst! I landets centrum, vid Stirling, är den bästa säsongen också mellan maj och september, eftersom vintrarna där är kallare än i resten av landet.

Klimatet på Shetlandsöarna

Belägna i den yttersta norra delen av Skottland, på samma latitud som Bergen i Norge, är Shetlandsöarna aldrig i totalt mörker när sommaren kommer. Du kan därför uppleva den unika upplevelsen av midnattssolen! Faktum är att när det gäller klimat, men också arkitektur och landskap, påminner de mer om Skandinavien än Storbritannien. Till och med norrsken är inte ovanliga i denna del av Skottland under vintern.

Förvånansvärt nog är klimatet där ganska mild. Vintrarna är kalla utan att vara iskalla, men somrarna är ganska svala. Dessutom är dimma mycket vanligt på Shetlandsöarna.

Klimatet på Yttre Hebriderna och Orkneyöarna

Dessa två skotska ögrupper har ett havsklimat präglat av tempererade somrar. Trots att de ligger norr om landet, har de ett mild väder året runt, även om regnet är närvarande. Så vinterdagarna sjunker sällan under 8°C (47°F) , medan de håller sig runt 15°C (59°F) på sommaren.

För att upptäcka skönheten i Yttre Hebriderna, välj juni, juli, augusti och september. På Orkneyöarna, som ligger längre norrut, är den bästa säsongen begränsad och det är bäst att planera en vistelse mellan juli och september för att kunna njuta av den maximalt.


Temperaturer och nederbörd i Skottland

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Skottland och månad-för-månad nederbörd för städerna Edinburgh, Aberdeen, Glasgow, Inverness och Dumfries, liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Skottland

Ta reda på när det är högsäsong i Skottland (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Skottland

Månader med låg turisttillströmning är: Januari, Februari, Mars, April, Oktober, November och December. Besöksfrekvensen är hög i: Maj, Juni, Juli, Augusti och September.

  • Extrem lågsäsong i Skottland: Januari, Februari och Mars.
  • Lågsäsong i Skottland: April, Oktober, November och December.
  • Högsäsong i Skottland: Maj, Juni och September.
  • Extrem högsäsong i Skottland: Juli och Augusti.

Diagram: Skottland turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Skottland

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Edinburgh är i genomsnitt billigare när du reser i april (1292 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i juli riskerar du däremot att få betala 571 SEK mer för ditt flyg till Edinburgh.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till SkottlandVart ska man åka i Skottland?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Edinburgh43°F45°F49°F52°F58°F63°F65°F65°F61°F56°F49°F45°F
Aberdeen43°F43°F47°F50°F54°F59°F63°F63°F59°F54°F49°F45°F
Glasgow43°F43°F47°F52°F58°F63°F65°F63°F59°F54°F49°F43°F
Inverness41°F43°F47°F52°F58°F61°F65°F63°F61°F54°F47°F41°F
Dumfries43°F45°F49°F52°F58°F63°F65°F63°F61°F56°F49°F45°F
Dundee41°F45°F49°F52°F58°F61°F65°F65°F61°F56°F49°F43°F
Falkirk41°F43°F49°F52°F58°F63°F65°F65°F61°F54°F47°F43°F
Fort William40°F41°F45°F50°F54°F59°F61°F61°F58°F52°F47°F41°F
Isle of Mull43°F43°F47°F50°F56°F59°F61°F61°F59°F54°F49°F45°F
Kirkwall47°F47°F47°F49°F50°F54°F58°F59°F58°F54°F50°F49°F
Lerwick47°F47°F47°F49°F50°F54°F58°F59°F58°F54°F50°F49°F
Loch Lomond & The Trossachs National Park40°F40°F43°F49°F52°F58°F59°F58°F56°F49°F45°F41°F
Skye45°F45°F47°F50°F54°F58°F59°F59°F58°F54°F50°F47°F
Stirling41°F43°F47°F52°F58°F63°F65°F65°F61°F54°F47°F43°F
Stornoway47°F47°F47°F50°F52°F58°F59°F59°F58°F54°F50°F49°F
Applecross43°F43°F47°F50°F54°F58°F61°F61°F58°F54°F49°F45°F
Cairngorms National Park38°F38°F40°F45°F49°F54°F58°F56°F52°F47°F43°F40°F
Durness45°F45°F47°F49°F52°F56°F59°F59°F58°F54°F50°F47°F
Eyemouth45°F45°F47°F49°F54°F58°F61°F61°F59°F54°F50°F47°F
Fort Augustus38°F40°F45°F50°F56°F61°F63°F61°F58°F52°F45°F38°F

Legend:

bra väder

acceptabelt väder

dåligt väder

mycket dåligt väder


Om Skottland

Vad kan jag göra i Skottland?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Skottland tillförlitlig?

Klimatdata för Skottland har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Skottland tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Edinburgh, Aberdeen, Glasgow, Inverness, Dumfries, Dundee, Falkirk, Fort William, och 92 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter