När är bästa tiden att åka till Dubrovnik

Med sina exceptionella klimatförhållanden under större delen av året är Dubrovnik, beläget i södra Kroatien, en populär destination som kombinerar både historiska upptäckter och drömlika stränder.

Om du främst vill bada och njuta av havet är den bästa tiden att resa till Dubrovnik under den vackra säsongen, i juli och augusti. Dock är denna period särskilt populär bland turister på grund av Dubrovniks sommarfestival. Du kan också överväga månaderna juni, september och oktober, då havstemperaturen fortfarande är behaglig.

Om du funderar på när du ska resa till Dubrovnik, bör du veta att klimatet är gynnsamt i södra Kroatien redan från april. Även om du inte badar kan du njuta av Dubrovniks stränder och solen som är regelbundet närvarande. Visst kan det förekomma några nederbörd, men inget som kan förstöra din vistelse.

Hösten är också en gynnsam period, även om den är något regnigare, särskilt från och med oktober.

Slutligen kan du välja en period när staden är mindre trång genom att välja att resa till Dubrovnik under vintern. Visst kan nederbörden vara betydande, men temperaturerna är särskilt milda. Faktum är att man kan förvänta sig en temperatur som varierar mellan cirka 8 och 12°C (54°F) mellan december och februari.

Om du drömmer om att upptäcka Dubrovniks museer och monument, som Rector's Palace, bör inte vinterns något störda klimat störa dina aktiviteter. Då kan du njuta av en fridfull atmosfär och förmånliga priser jämfört med högsäsongen.

Så, när är bästa tiden att åka till Dubrovnik? Här är lite mer information som hjälper dig i ditt beslut:

 • De bästa månaderna för bra väder i Dubrovnik är April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
 • I genomsnitt är de varmaste månaderna, Juli och Augusti
 • De kallaste månaderna är Januari och Februari
 • De regnigaste månaderna Januari och November
 • De bästa månaderna för simning är Juni, Juli, Augusti och SeptemberÅrlig väderprognos för Dubrovnik

Infografik över de bästa tiderna att besöka Dubrovnik
Infografik över de bästa tiderna att besöka Dubrovnik ©nar-och-vart.se

Väderdetaljer i Dubrovnik månad för månad

För att få all information om klimatet och vädret i Dubrovnik för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November DecemberVäder och klimat i Dubrovnik

Den kuststaden Dubrovnik, liksom de kroatiska öarna, är en av de mest populära destinationerna för europeiska resenärer, särskilt under sommaren. Detta intresse förklaras både av Dubrovniks kvalitet på klimatet och dess exceptionella platser, både när det gäller stränder och historiska monument.

Beläget på Kroatiens södra kust, har denna plats en medelhavsklimat, med milda vintrar och varma, torra somrar. Dessutom lovar övergångssäsongerna, som våren och hösten, också trevligt väder med regelbunden sol.

Klimatet i Dubrovnik på våren

Våren i Dubrovnik, som sträcker sig från slutet av mars till slutet av juni, kännetecknas av minskade nederbördsmängder och stigande temperaturer. Denna period lockar några semesterfirare som kommer för att njuta av soliga dagar och ladda batterierna.

Redan i april kan du njuta av temperaturer som varierar mellan cirka 15 och 17°C (63°F) . Dessutom når temperaturerna lätt 20°C (68°F) i maj. De modigaste kan till och med bada längs Dubrovniks stränder.

Å andra sidan är lite nederbörd fortfarande möjlig, men inget som skulle kunna förstöra din vistelse. Efter regnskurarna återtar solen snabbt sin plats på Dubrovniks himmel.

Klimatet i Dubrovnik på sommaren

Sommarsäsongen i Dubrovnik kännetecknas av en betydande minskning av nederbörd, mycket sol och värme. Även om Dubrovniks klimat är ganska fuktigt året runt, är juli och augusti kända för nästan ingen nederbörd. Du kommer således ha gott om tid att njuta av utomhusaktiviteter och stränder.

Dessutom är havstemperaturen perfekt för att bada. Den är i genomsnitt cirka 25°C (77°F) mitt på sommaren.

Dessutom är värmen närvarande men tolerabel. Faktum är att vädret i Dubrovnik i juli och augusti har medeltemperaturer från 25 till 30°C (86°F) . Naturligtvis kan det förekomma perioder med intensiv värme, men generellt sett är atmosfären idealisk för att njuta av semestern.

Klimatet i Dubrovnik på hösten

Klimatet i Dubrovnik på hösten präglas av värme och en ökning av nederbörden. I september ligger genomsnittstemperaturen fortfarande runt 25°C (77°F) och sjunker till cirka 20°C (68°F) i oktober.

Däremot blir nederbörden allt vanligare, särskilt i oktober och november då det regnar ungefär 7 till 10 dagar per månad.

Lyckligtvis tar solen snabbt tillbaka sin plats på den kroatiska himlen och det är sällan det regnar hela dagen. Så du kan fortfarande uppleva vackra dagar om du väljer att bo i Dubrovnik på hösten.

Klimatet i Dubrovnik på vintern

Kroatien är ett land med vissa höjdskillnader och där klimatet kan variera mycket mellan olika regioner. Till exempel har Plitvices nationalpark mycket kalla och snöiga vintrar. Därför kommer många kroater till Dubrovnik för att ladda batterierna under denna säsong.

Lyckligtvis har denna region i Kroatien relativt milda temperaturer, även mitt i vintern. Temperaturen ligger runt 10 eller 12°C (54°F) från december till februari.

Däremot kan man förvänta sig rikligt med regn under denna period, vilket gör vädret ganska ogynnsamt för en vistelse. Regnskurarna är mycket vanliga och vädret är oftast grått under vintern.

Dubrovniks klimat på vintern har alltså sina positiva sidor, men kanske inte passar dig om du ogillar regn.

Dubrovnik : DubrovnikDiagram: temperatur och nederbörd i Dubrovnik

Graferna nedan låter dig se normala säsongstemperaturer för staden Dubrovnik: den lägsta och högsta utomhustemperaturen, risk för och månadsvis nederbördsvolym, genomsnittligt antal soltimmar per dag, , havstemperaturen, den relativa luftfuktigheten för varje månad på året.

Temperatur utomhus

Nederbörd (regn)

Dagliga solskenstimmar

Havstemperatur

Luftfuktighet


Turisttillströmning och turistsäsong i Dubrovnik

Ta reda på när det är högsäsong i Dubrovnik (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Dubrovnik

 • Extrem lågsäsong i Dubrovnik
  De månader med lägst antal turister är: Januari, Februari, Mars och December.
 • Lågsäsong i Dubrovnik
  Månader med låg turisttillströmning är: April, Maj, Oktober och November.
 • Högsäsong i Dubrovnik
  Besöksfrekvensen är hög i: Juni och September.
 • Extrem högsäsong i Dubrovnik
  Antalet turister i Dubrovnik är som högst i: Juli och Augusti.

Diagram: Dubrovnik turistindex per månadLågprissäsong i Dubrovnik

Genomsnittligt pris för hotell i Dubrovnik månad för månad

Generellt sett är Mars den månad då priset på ett hotellrum är billigast i Dubrovnik. Så det är ett bra tillfälle att åka då och spara pengar! Däremot är Juli statistiskt sett årets dyraste månad inom hotellbranschen.

Boka ett hotellrum till bästa pris

Genomsnittligt pris för flyg till Dubrovnik

Priset för en flygresa tur och retur från Stockholm till Dubrovnik är i genomsnitt billigare när du reser i oktober (2718 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i december riskerar du däremot att få betala 1940 SEK mer för ditt flyg till Dubrovnik.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till Dubrovnik

Genomsnittligt pris för att hyra en bil i Dubrovnik

Att hyra bil i Dubrovnik kostar i genomsnitt 256 SEK per dag. Priset varierar med 360 SEK beroende på månad. I november är den genomsnittliga kostnaden för att hyra en bil i ett dygn t.ex. 151 SEK. Detta är den bästa tiden för att spara pengar! I augusti är det genomsnittliga priset däremot 511 SEK.

Hyr en bil till bästa pris


Andra städer och platser i närheten av Dubrovnik

När ska man åka till Kroatien?

Chargement en cours
Legend: Dubrovnik andra platser

Ändra enheter