När ska man åka till Italien?

Italien har mycket att erbjuda sina besökare: stränder, upptäckter, vackra landskap eller avkopplande vistelser. Ur väderperspektiv sträcker sig den bästa tiden att resa till Italien från april till november, men det är fullt möjligt att åka dit när som helst på året.

Ditt val av semestertider kommer främst att bero på vad du vill göra på plats och vilka regioner du vill utforska:

 • För att besöka historiska platser eller upptäcka skönheten i italienska städer, välj våren, från april till juni, eller hösten, från september till november.
 • För en strandsemester vid kusten eller på öarna är sommarsäsongen perfekt. Medelhavets vatten visar paradisiska temperaturer och solen skiner alltid.
 • För att vandra är det bäst att åka under övergångssäsongerna, för att kunna vandra utan att lida av värmen. På våren täcks landskapet av mångfärgade blommor, men vädret kan vara fuktigt, medan hösten är torrare men kullarna mindre gröna.
 • För att åka skidor och andra vintersporter, åk till norra delen av landet mellan december och april.

När är det bäst att åka till Italien för att undvika folkmassorna? Eftersom landet lockar resenärer från hela världen är det mycket besökt från april till oktober, med en höjdpunkt mellan juli och september. Priserna är då på sin högsta nivå, både för flyg och boende på plats. Om du föredrar lugn och ro är det bäst att åka dit i november: vädret är fortfarande vackert och varmt och det är den minst kostsamma perioden. I södra delen, som i Brindisi eller Bari i Apulien, eller på Sicilien, kan mars också vara ett bra alternativ, även om regnskurar kan förväntas. På vintern är vädret fortfarande mildt och det är fullt möjligt att göra en weekendresa till Rom, Venedig eller Florens.När och vart ska man åka beroende på vädret?

Central
Rom, Pescara, Perugia...

Juli och Augusti
83°F till 92°F°C
1 till 8 dagar
77°F till 79°F
April, Maj, Juni, September, Oktober och November
56°F till 83°F°C
3 till 12 dagar
58°F till 77°F
Mars
56°F till 61°F°C
4 till 8 dagar
52°F till 59°F
Januari, Februari och December
45°F till 58°F°C
4 till 9 dagar
50°F till 63°F

Nordost
Venedig, Bologna, Lago di Garda...

April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
45°F till 92°F°C
3 till 19 dagar
58°F till 79°F
Mars och November
38°F till 59°F°C
3 till 10 dagar
50°F till 63°F
Januari, Februari och December
31°F till 52°F°C
3 till 8 dagar
49°F till 59°F

Nordväst
Milano, Turin, Genua...

April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
40°F till 88°F°C
3 till 21 dagar
59°F till 77°F
Mars och November
36°F till 61°F°C
4 till 11 dagar
58°F till 67°F
Januari, Februari och December
27°F till 54°F°C
2 till 11 dagar
56°F till 61°F

Sardinien
Cagliari, Olbia, Alghero...

Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober
68°F till 90°F°C
0 till 6 dagar
65°F till 77°F
April och November
61°F till 67°F°C
4 till 9 dagar
59°F till 68°F
Januari, Februari, Mars och December
52°F till 63°F°C
2 till 7 dagar
58°F till 63°F

Sicilien
Palermo, Catane, Marsala...

Maj, Juni, Juli och Augusti
67°F till 95°F°C
0 till 4 dagar
65°F till 81°F
Mars, April, September, Oktober och November
58°F till 85°F°C
2 till 9 dagar
59°F till 79°F
Januari, Februari och December
52°F till 67°F°C
2 till 8 dagar
59°F till 65°F

Söder
Neapel, Bari, Lecce...

Juni, Juli och Augusti
76°F till 94°F°C
0 till 9 dagar
74°F till 81°F
April, Maj, September, Oktober och November
59°F till 85°F°C
1 till 12 dagar
59°F till 79°F
Januari, Februari, Mars och December
47°F till 61°F°C
2 till 11 dagar
58°F till 65°F

Toscana
Florens, Pisa, Siena...

Juli och Augusti
77°F till 90°F°C
1 till 6 dagar
76°F till 77°F
April, Maj, Juni, September, Oktober och November
52°F till 83°F°C
2 till 10 dagar
59°F till 76°F
Mars
52°F till 59°F°C
4 till 7 dagar
56°F till 58°F
Januari, Februari och December
43°F till 59°F°C
4 till 8 dagar
56°F till 61°F

För att få all information om klimatet och vädret i Italien för en specifik månad, klicka på den motsvarande länken nedan:

Italien i januari Italien i februari Italien i mars Italien i april Italien i maj Italien i juni Italien i juli Italien i augusti Italien i september Italien i oktober Italien i november Italien i december


När ska man åka till Italien listat per stad

Chargement en cours
Central Central Nordost Nordost Nordväst Nordväst Sardinien Sardinien Sicilien Sicilien Söder Söder Toscana Toscana

Se en fullständig lista av städer


Klimat och Väder i Italien

Italien som sträcker sig längs Frankrike, Schweiz och Österrike. På grund av sin geografi och sina terränger är Italiens klimat mycket varierat. Här är de huvudsakliga variationerna:

 • Det varma medelhavsklimatet är dominerande och finns på 60% av den italienska marken. Det återfinns till exempel i regionen kring Rom, Pisa, Neapel, Capri, Kalabrien, Sardinien och Sicilien. I Genua erbjuder samma klimat mildare somrar.
 • Ett tempererat oceaniskt klimat finns främst i norra delen: i Florens, Turin, Perugia och runt Gardasjön.
 • Ett fuktigt subtropiskt klimat utan torrperiod och varmt råder i Venedig, Milano och vissa delar av Toscana, som i Siena.
 • I de italienska Alperna finns 3 typer av klimat: tundrapolar i Dolomiterna, fuktigt kontinentalt i Sydtyrolen och subarktiskt på topparna i Aostadalen.

Generellt sett präglas vädret i Italien av stora temperaturskillnader mellan norr och söder. Dessutom regnar det dubbelt så mycket ovanför Po-slättlandet än nedanför. Västkusten är fuktigare än östkusten, som är mer skyddad. Å andra sidan har Adriatiska kusten ofta lägre temperaturer under vinterhalvåret på grund av dess exponering mot kalla vindar från nordost.

Italien: Tour de Pise

Klimatet i norra Italien

 • I norra Italien, särskilt i Alperna, är vintrarna stränga. Mellan december och februari är temperaturerna ofta negativa på natten och stiger till cirka 10°C (50°F) på dagen. På högre höjder finns snö kvar ända till april.
 • På våren blir det snabbt varmare. Även om nätterna fortfarande är kalla i mars är medeltemperaturen 15°C (59°F) på dagen. I april och maj kan man räkna med mellan 19 och 24°C (76°F) .
 • Från juni etablerar sig sommaren och det blir varmt, särskilt i nordost. Till exempel är genomsnittstemperaturen 33°C (92°F) i augusti i Bologna. Även på högre höjder är termometern oftast över 20°C (68°F) . I nordväst kan man räkna med 1 till 2 grader mindre. Säsongen sträcker sig till slutet av september då det fortfarande är runt 26°C (79°F) .
 • Hösten är i full gång i oktober och november. Temperaturen sjunker på natten, men man kan fortfarande njuta av vackra soliga dagar med medeltemperaturer mellan 15 och 21°C (70°F) .
 • Det är den regnigaste regionen i landet: regnet är närvarande året runt, med en fuktighetspeak mellan maj och augusti.

Klimatet i centrala Italien och i Toscana

 • Från april till november är vädret perfekt i centrala Italien.
 • I slutet av våren och början av hösten är det mellan 18 och 23°C (74°F) , vilket är perfekt för promenader och att utforska regionens rikedomar, trots sporadiska regnskurar.
 • Under sommaren, från juni till september, når temperaturen maximalt mellan 28 och 33°C (92°F) . Det är varmt, men inte en extrem hetta.
 • Under vintern, från december till mars, förblir temperaturerna milda, runt 8°C (47°F) på natten och 14°C (58°F) på dagen.
 • I centrala Italien och i Toscana är det mycket trevligt att bada mellan juni och september, ibland även i oktober beroende på året. I juli och augusti är vattnet runt 25°C (77°F) .
 • Nederbörd kan förekomma året runt, med en fuktighetspeak i maj och november.

Klimatet i södra Italien och öarna

Värme och sol är vad som väntar i södra Italien, liksom på öarna som Sicilien och Sardinien. På grund av sin latitud har denna del av Italien långa somrar. På fastlandet kan värmen vara besvärande för dem som är känsliga. I genomsnitt är det 34°C (94°F) i juli och augusti i städer som Lecce och Tarento, och temperaturen kan stiga ännu mer om man rör sig bort från kusten. Det enda sättet att svalka sig är att bada! Vattnet är runt 26-28°C under hela sommarsäsongen, en riktig glädje... På Sardinien och Sicilien mildras temperaturerna av havsbrisen.

Våren och hösten är så korta att de nästan inte existerar. Det är endast i april och november som vädret påminner oss om övergångssäsongerna med maximala temperaturer runt 20°C (68°F) .

Mellan december och mars är det mellan 14 och 17°C (63°F) som varmast på dagen. Vädret kan vara regnigt, men molnen lämnar snabbt plats åt solen.


Temperaturer och nederbörd i Italien

På dessa 3 diagram, presenterar vi utvecklingen av temperaturer i Italien och månad-för-månad nederbörd för städerna Rom, Palermo, Cagliari, Bari och Bologna, liksom månad-för-månad havstemperatur för kustnära städer.


Turisttillströmning och turistsäsong i Italien

Ta reda på när det är högsäsong i Italien (och därmed den period då antalet turister är som störst) och när det är lågsäsong med hjälp av våra data och diagram.

Turistsäsong i Italien

Månader med låg turisttillströmning är: Januari, Februari, Mars, November och December. Besöksfrekvensen är hög i: April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September och Oktober.

 • Extrem lågsäsong i Italien: Januari, Februari och Mars.
 • Lågsäsong i Italien: November och December.
 • Högsäsong i Italien: April, Maj och Juni.
 • Extrem högsäsong i Italien: Juli, Augusti, September och Oktober.

Diagram: Italien turistindex per månad


Genomsnittligt pris för flyg till Italien

Priset för en flygresa tur och retur från Köpenhamn till Milano är i genomsnitt billigare när du reser i januari (1150 SEK i genomsnitt). Detta är den bästa perioden för budgetresenärer. Om du åker i juli riskerar du däremot att få betala 1049 SEK mer för ditt flyg till Milano.

Hitta ett flyg till bästa pris Flygpriser till ItalienVart ska man åka i Italien?

Med den här tabellen kan du se maximal temperatur för varje stad och vårt yttrande om vädret, månad för månad (se färg under tabellen).

Städer jan.feb.mar.apr.majjun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Rom56°F56°F61°F67°F74°F83°F88°F90°F83°F74°F65°F58°F
Palermo58°F58°F61°F67°F72°F81°F88°F88°F81°F74°F67°F59°F
Cagliari58°F58°F61°F67°F72°F81°F88°F88°F81°F74°F67°F61°F
Bari56°F56°F59°F67°F74°F81°F86°F88°F81°F72°F65°F58°F
Bologna47°F50°F59°F67°F74°F85°F90°F92°F81°F70°F59°F50°F
Florens50°F52°F59°F67°F72°F81°F88°F90°F81°F70°F59°F52°F
Lago di Garda47°F49°F58°F63°F70°F79°F83°F83°F76°F67°F56°F49°F
Lecce58°F59°F61°F67°F74°F81°F86°F90°F83°F74°F68°F61°F
Milano47°F50°F59°F67°F74°F83°F88°F88°F79°F68°F56°F49°F
Neapel56°F58°F61°F67°F74°F81°F88°F90°F83°F74°F67°F59°F
Venedig47°F50°F58°F65°F70°F79°F83°F85°F77°F67°F58°F49°F
Catane59°F61°F65°F70°F77°F86°F94°F94°F85°F77°F68°F63°F
Marsala59°F58°F59°F63°F68°F76°F81°F83°F79°F74°F68°F61°F
Alghero56°F56°F59°F63°F68°F77°F83°F83°F79°F72°F65°F59°F
Olbia58°F58°F61°F67°F74°F83°F88°F88°F81°F74°F65°F59°F
Amalfi56°F56°F61°F67°F72°F81°F88°F90°F81°F74°F65°F58°F
Amalfikusten (Costiera Amalfitana)58°F58°F59°F65°F70°F77°F85°F85°F79°F74°F67°F59°F
Brindisi56°F58°F61°F65°F72°F81°F86°F88°F81°F72°F67°F59°F
Capri58°F58°F59°F63°F68°F77°F83°F85°F79°F74°F67°F61°F
Dolomiterna31°F32°F38°F45°F52°F63°F67°F67°F59°F50°F41°F32°F

Legend:

perfekt väder

bra väder

acceptabelt väder

dåligt väder

mycket dåligt väder


Om Italien

Vad kan jag göra i Italien?

Stränder / bad

Naturen och landskapet

Kultur och kulturarv

Sport

Familjeresa

Hantverk / shopping

Gastronomi

NattlivÄr denna väderinformation för Italien tillförlitlig?

Klimatdata för Italien har samlats in varje dag sedan januari 2009. Analys av meteorologiska data för Italien tillåter oss att avgöra genomsnittet för varje månad i procent i Rom, Palermo, Cagliari, Bari, Bologna, Florens, Lago di Garda, Lecce, och 207 andra städer.

ja: denna data är tillförlitlig, utom i fall av tillfälliga klimatstörningar i regionen.

Ändra enheter